Supraextinderea BauMax în Europa de Est şi Turcia a provocat companiei austriece dificultăţi financiare. 'News' susţine că orice vânzare trebuie aprobată de băncile creditoare ale BauMax – Raiffeisen, Erste şi Bank Austria – care în cel mai pesimist scenariu se vor confrunta cu costuri de 400 de milioane de euro în cazul în care creditele devin neperformante.

După vânzare, BauMax se va concentra pe pieţele de bază din Austria, Cehia şi Slovacia, unde generează 70% din venituri, aproximativ 745 de milioane de euro, se arată în articolul publicat de revista austriacă.

După ce a vândut reţeaua din România, BauMax a anunţat în septembrie că şi-a vândut şi magazinele din Bulgaria către investitorul local Haedus JSC.

Tranzacţia din Bulgaria este un nou pas în procesul de restructurare al BauMax, început în luna iulie a acestui an prin vânzarea magazinelor din România către grupul francez Adeo. Următoarea divizie ce va fi scoasă la vânzare este cea din Croaţia.

În România, Consiliul Concurenţei analizează concentrarea economică ce se va realiza prin dobândirea controlului unic de către Grupul Adeo Franţa asupra bauMax România.

În România, Grupul Adeo deţine Leroy Merlin Bricolaj, care operează, în prezent, un magazin tip Do-It-Yourself (DIY) localizat în Bucureşti. De asemenea, Groupe Adeo a ajuns la un acord în luna iulie pentru preluarea celor 15 magazine bauMax din România. Vânzarea magazinelor din România, care s-a derulat sub forma unei tranzacţii cu acţiuni, depinde însă de obţinerea aprobării autorităţilor antitrust din România.

Preţul de achiziţie nu a fost dezvăluit.

BauMax, companie cu aproximativ 9.000 de angajaţi, dintre care 4.000 numai în Austria, încearcă în prezent să-şi restructureze datoriile după o expansiune ambiţioasă în Europa de Est şi Turcia. În 2012 (ultimul an pentru care există date disponibile), pierderile grupului bauMax s-au dublat până la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro în 2011, din cauza situaţiei dificile de pe pieţele din Europa de Est.

SURSA: Agerpres