”Valoarea industriei avicole (carne de pasăre și ouă) va depăși anul acesta un miliard  euro, în creștere cu 5-6% față de anul trecut, acest lucru datorându-se în primul rând majorării exporturilor”, a spus Van.
Potrivit acestuia, producția în viu de carne de pasăre obținută anul trecut în sistem industrializat a fost de 430.000 tone, ceea ce înseamnă 360.000 tone de carne tăiată.
”Cel mai important este că valoarea exporturilor și a importurilor a ajuns anul acesta egală și aceasta pentru că se înregistrează o majorare a exporturilor cu 10% în 2011, în timp ce importurile rămân la nivelul celor de anul trecut. În plus, prețul tonei la export este mai mare.
Astfel, dacă în 2010 s-au importat 93.000 tone de carne de pasăre și s-au exportat 58.000 tone, valoarea exporturilor fiind de 75% din cea a importurilor, în primele șapte luni ale acestui an, importurile au ajuns la 42.000 tone, iar exporturile la 37.000 tone, dar important este că valoarea celor două sunt egale, în jur de 57milioane euro”, a arătat Van.
Acesta a explicat că valoarea egală a importurilor și exporturilor este dată și de diferența de preț dintre cele două. Dacă la export carnea de pasăre este vândută cu 1.600 euro/tonă, la import prețul este de 1.200 euro/tonă.
Totuși, cea mai mare parte a producției rămâne în țară, românii consumând anual în jur de 400.000 tone carne de pasăre, cea mai mare parte fiind din producția internă.
În UCPR activează peste 200 firme, având 350 ferme. ”Primele 15 mari companii asigură 60% din producția de carne de pasăre. În top se află Transavia, Agricola Bacău și Avicola Crevedia”, a spus Van.