Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunțat că acțiunile de informare sunt esențiale în campania de vaccinare anti-covid. În acest context Valeriu Gheorghiţă precizează că autorităţile vor derula o campanie de informare prin intermediul şcolilor, care vor organiza şedinţe online cu părinţii, pentru a convinge cât mai multe persoane, din toate categoriile de vârstă, cu privire la beneficiile vaccinării anti-COVID.

„Cred în continuare că tot ce înseamnă acţiuni de informare sunt binevenite şi ar trebui să rămână elementul central al campaniei de comunicare. Tocmai de aceea, în perioada următoare, în a doua jumătate a lunii august, cel puţin pentru perspectiva începerii şcolilor pregătim o campanie de comunicare şi de informare cu sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratele judeţene şcolare, respectiv fiecare unitate de învăţământ va avea anumite şedinţe cu părinţii, şedinţe online şi va participa un medic. (Miza este – n.r.) vaccinarea persoanelor tinere eligibile, dar nu în ultimul rând, şi poate mai important, vaccinarea părinţilor şi a bunicilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la B1 Tv.

Tinerii pot dezvolta forme grave de COVID 

Totodată, el a mai subliniat faptul că cei mici, dar și tinerii prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID. În acest context, vaccinarea este extrem de importantă, evitând riscul complicațiilor.

Valeriu Gheorghiță a amintit de datele care au demonstrat că persoanele sub 20 de ani, în special băieții au un risc de șase ori mai mare de a dezvolta complicații cardiace după infectarea cu noul coronavirus.

Copiii ştim foarte clar că au un risc mic de a dezvolta forme severe. Vaccinarea, pe de altă parte, aduce beneficii clare şi în cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani prin faptul că poate să reducă riscul anumitor complicaţii inflamatorii, cum este sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă.

Avem deja date care ne arată că cei cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta complicaţii cardiace, în speţă miocardită, comparativ cu riscul care îl asociază vaccinarea. Deci iată, am putea spune că prin vaccinare putem scădea inclusiv riscul de afectare cardiacă. Atunci când ne gândim dacă vaccinez sau cu copilul şi decid că nu-l vaccinez de teama să nu facă miocardită este o abordare greşită. De ce? Pentru că prin infecţie, prin trecerea prin boală riscul de afectare e mult mai mare”, a adăugat medicul.

Coordonadatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că la nivel naţional imunitatea cumulată post-boală şi post-vaccinare este de aproximativ 45-50% din populaţie. În același timp, el a vorbit și despre temerile pe care oamenii le au atunci când nu doresc să se vaccineze.

Potrivit acestuia, există trei motive pentru care populația nu dorește să se vaccineze: teama de efecte adverse – atât imediate, cât şi cele care ar putea apărea în timp, faptul că nu au informaţii suficiente despre vaccin şi faptul că se întreabă dacă vaccinurile sunt eficiente în cazul tulpinii Delta.

Pentru a clarifica situația, Valeriu Gheorghiță a subliniat faptul că vaccinurile sunt eficiente şi în cazul tulpinii Delta, fapt confirmat de statisticile privind îmbolnăvirea şi decesul în rândul pacienţilor infectaţi cu această variantă virală.