Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, a transmis luni că peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare prin intermediul platformei informatice aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau sunt persoane cu boli cronice şi aproximativ 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale.

“Peste 75% din persoanele deja programate, şi vorbim de peste 275.000 de persoane deja programate în platforma de programare, sunt persoane care aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau persoane cu boli cronice şi până la 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a spus medicul militar, într-o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor din România în parteneriat cu TVR.

Potrivit acestuia, persoanelor cu boli cronice li s-ar putea da posibilitatea să fie programate individual sau de către aparţinători, prezentând la centrul de vaccinare o scrisoare medicală sau un bilet de externare din spital care atestă că persoana respectivă are o boală cronică.

Probleme cu baza de date a CNAS anunțate de Valeriu Gheorghiță

“Din păcate, baza de date a CNAS nu este suficient de consistentă şi sunt o serie de persoane care nu s-au regăsit în acea bază de date. Din acest punct de vedere, există alte modalităţi prin care respectivele persoane se pot programa şi anume prin call-center pot suna direct la numărul de telefon unic şi se pot programa direct la un centru de vaccinare. De asemenea, încercăm să facem pe cât de repede posibil posibilitatea ca orice persoană care se cunoaşte în evidenţă cu boli cronice să poată să fie programată individual sau prin aparţinători, asumând că acea persoană are boală cronică şi prezentând la centru de vaccinare o scrisoare medicală mai veche sau un bilet de externare din spital care atestă că într-adevăr persoana respectivă are o boală cronică”, a explicat Gheorghiţă.

Ce trebuie să știe românii care participă la vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a făcut apel la oameni să nu meargă cu mult timp înainte de ora programată la centre. Pentru a nu exista aglomeraţie. Acesta le-a recomandat celor care se vaccinează să se prezinte la centrele de vaccinare cât mai aproape de ora programării. Totul, pentru a preveni aglomeraţia și a respecta măsurile de distanțare.

Gheorghiță a precizat că fiecare persoană are alocate 15 minute. În acest timp în care se efectuează triajul și vaccinarea propriu-zisă. Apoi, persoana vaccinată va mai petrece câteva minute în sala de așteptare pentru monitorizare.

„Noi nu încurajăm venirea la centrul de vaccinare mult mai devreme decât este făcută programarea. Având în vedere că suntem în pandemie și atunci trebuie respectate măsurile de distanțare fizică. Trebuie să reducem la minimum posibil riscul de expunere la infecția cu SARS-COV-2. Cred că un interval maxim de jumătate de oră în preajma orei la care suntem programați este rezonabil. Și este bine să respectăm totuși acest interval”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiţă a recunoscut! Cine sunt de fapt românii majoritari din platforma de vaccinare: Vorbim de peste 275.000 de persoane