Pentru activităţi independente, plăţile vor fi plafonate la maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016. Tot de la 1 ianuarie 2016, va fi eliminată deducerea CASS de la calculul impozitului pe venit.

UPDATE Proiectul de lege a Codului Fiscal elimină excepţia care stabileşte că persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea activităţilor independente nu datorează contribuţie pentru aceste venituri dacă mai realizează şi venituri din salarii. Prin aplicarea contribuţiilor de asigurări sociale asupra tuturor veniturilor obţinute din activităţi din muncă, indiferent de modalitatea de exercitare a acesteia (muncă salarială, activităţi independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuală) se extinde baza de impunere, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Contribuţia de sănătate (CASS)

Totodată, proiectul elimină excepţia prin care se stabileşte că persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiţii, precum și din alte surse, nu datorează CASS pentru aceste venituri dacă mai realizează şi venituri din salarii, pensii sau venituri din activități  independente.În aceste condiții, se introduce plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, respectiv, baza lunară de calcul asupra căreia se aplică cota individuală de contribuție nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat, arată acelaşi document.

Accizele la motorină scad cu 20%, iar la benzina fără plumb cu 18,62%

Toate persoanele fizice care realizează venituri vor fi obligate la plata CAS şi CASS. Este vorba de 828 mii de persoane în plus

Taxa pe stâlp va fi eliminată din 2016

Impozitul pe dividende va fi eliminat din 2016

CAS va fi redusă din 2017 la angajat de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator de la 15,8% la 13,5%