Cartel Alfa cere respect, condiții mai bune de muncă și politici corecte
Cartel Alfa organizează un protest pentru a cere respect, condiții mai bune de muncă și politici corecte. Sindicaliștii critică deciziile Guvernului Bolojan și cer unitate în fața nedreptăților sociale.
La protest vor participa angajați din administrația locală și centrală, atât din București, cât și din județe precum Vrancea și Dâmbovița. Vor fi și oameni care lucrează la Ministerul Dezvoltării sau Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, se strâng semnături pentru organizarea unei greve generale în administrația publică.
Cartel Alfa spune că:
- E nevoie de o acțiune comună și hotărâtă pentru a apăra drepturile angajaților, care sunt afectați de măsurile luate de actualii politicieni.
- Protestul este o reacție la ceea ce ei consideră a fi un atac asupra demnității și muncii oamenilor.
- Invită toate sindicatele, indiferent de ce federație fac parte, să se alăture protestului.
Ei spun că, la fel ca în protestul profesorilor din 7 iulie, unde au fost susținuți și de alți sindicaliști, elevi și cetățeni, și acum speră ca mai mulți oameni să li se alăture. Mesajul principal este că unitatea între lucrători este „cea mai puternică armă” împotriva deciziilor nedrepte ale politicienilor. Cartel Alfa spune că va continua să lupte pentru drepturile și demnitatea angajaților din toată țara, atât din sectorul public, cât și din cel privat.
„În baza acordului confederaţiilor sindicale în vederea organizării de acţiuni coordonate şi concertate la nivel naţional, conştienţi de gravitatea situaţiei actuale şi de faptul că politicile sociale şi economice promovate de către actuala clasă politică reprezintă un atac direct asupra demnităţii şi drepturilor salariaţilor, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa consideră ca este momentul unei acţiuni unite, ferme şi neîntârziate, pentru a apăra interesele generale ale lucrătorilor din toate sectoarele de activitate – bugetar şi privat deopotrivă.
Acesta este momentul simbolic şi necesar pentru a transmite un semnal puternic împotriva ipocriziei guvernamentale şi a atacurilor sistematice asupra celor care, cu profesionalism şi responsabilitate, îşi desfăşoară activitatea în toate sectoarele de activitate. Facem apel către toate confederaţiile sindicatele să se alăture acestui prim demers de unitate şi luptă sindicală!
CNS Cartel Alfa rămâne ferm angajată în construirea unui front comun sindical, care să apere demnitatea, drepturile şi viitorul salariaţilor din România. Unitate pentru demnitate!”
FNSA organizează, la rândul său, un protest
La rândul său, Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) organizează, între orele 14:30 și 18:30, un marș de protest împotriva deciziilor economice luate de Executiv. Protestul începe din alveola Parcului Izvor și continuă pe trotuarul de lângă Palatul Parlamentului.
Motivul protestului: Sindicaliștii spun că angajații din primării și alte instituții publice sunt acuzați pe nedrept pentru problemele financiare ale țării. Deși reprezintă doar o parte mică din angajații la stat (cel mult 20%), sunt mereu ținta tăierilor și a concedierilor.
Mesajul lor: De fiecare dată când Executivul nu gestionează bine banii publici, prima soluție propusă este să se dea afară oameni din administrația publică. În loc să oprească risipa din contracte păguboase sau să taie din beneficiile politicienilor, guvernanții aleg să dea vina pe bugetari.
FNSA atrage atenția că, în realitate, funcționarii publici din administrația locală și centrală sunt doar 11% din totalul bugetarilor din România, iar țara noastră are cel mai mic număr de funcționari publici din Uniunea Europeană, raportat la populație.
Cerințele FNSA
Angajații din administrație cer respect, condiții decente de muncă și recunoașterea muncii lor. Ei spun că s-au săturat să fie făcuți vinovați pentru problemele din sistem, mai ales în campaniile electorale, în timp ce adevăratele probleme – cum ar fi incompetența, angajările pe pile și risipa banilor publici – rămân neschimbate.
Sindicaliștii spun că:
- Li se cere să muncească mai mult și să treacă teste absurde;
- Mulți lucrează în condiții grele, fără suficiente resurse sau colegi;
- Au prea multe sarcini și nu sunt ascultați;
- Când se plâng, li se spune că sunt prea mulți sau că sunt prea scumpi.
„De fiecare dată când Guvernul eşuează în a gestiona eficient finanţele publice, soluţia propusă este aceeaşi: concedieri în sectorul bugetar – mai precis, în administraţia publică. Deşi cifrele reale evidenţiază faptul că România are cel mai mic număr de funcţionari publici raportat la populaţia deservită, din Uniunea Europeană. De fiecare dată când bugetul naţional e dezechilibrat, soluţia nu e oprirea risipei din contracte păguboase sau reducerea privilegiilor politicienilor şi a entităţilor conectate la bugetul public, ci: ”Daţi afară bugetari!”
Refuzăm să mai fim folosiţi ca ţinte electorale sau vinovaţi de serviciu, în timp ce incompetenţa, clientelismul politic şi risipa din fonduri publice rămân neschimbate. Ni se cere să muncim mai mult, să fim evaluaţi arbitrar prin teste absurde, în timp ce realitatea este aceea că mulţi dintre noi lucrează în condiţii precare, fără resurse, fără personal suficient şi cu sarcini imposibil de gestionat. Iar când îndrăznim să spunem ceva, ni se spune că suntem ”prea mulţi” sau ”prea costisitori”.
Nu vom mai tăcea în faţa nedreptăţii!”, au transmis sindicaliștii.