UPDATE: Sindicatul „Mureșul” protestează față de salariile mici din Administrația „Apele Române”. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a spus că mulți angajați ar câștigă sub salariul minim după tăierea sporurilor.
„Alături de voi (n.red. Sindicatul „Mureşul” din Apele Române) sunt, astăzi, prezenţi şi colegi din alte domenii pe care Blocul Naţional Sindical le reprezintă din punct de vedere sindical. Reprezentaţi acea zonă de administrare a unei resurse esenţiale pentru viaţă şi pentru economie: apa. Probabil că ştiţi că, din păcate, apa în România este foarte scumpă. În timp ce apa în România e foarte scumpă, comparativ cu alte ţări din Europa şi din lumea asta, cei care administrează apele sunt foarte săraci. Ar trebui să ştie cei care au venit lângă noi că în urma tăierii faimosului spor, avem mai multe categorii de salariaţi din Apele Române care au venituri salariale mai mici decât salariul minim pe economie. Va trebui să iasă un act normativ, acum, să sunt obligaţi de Constituţie, de Codul Muncii, să facă corecţii salariale. Am spus-o în ultimii ani de zile: venim cu nişte măsuri pe care le aplicăm otova tuturor fără să ţinem cont de specificul fiecărui domeniu, fiecărui angajator. Şi atunci apar aberaţii de genul acesta. Avem, astăzi, într-o entitate a care e a statului român, până la urmă, „Apele Române”, salariaţi plătiţi sub salariul minim pe economie”, a declarat Dumitru Costin.
De asemenea, el a subliniat că organizaţia sindicală pe care o conduce s-a arătat dispusă să sprijine actualul Guvern „dacă vrea să facă curăţenie în mod real” şi să „elimine sinecuriştii”.
„Sunteţi în această situaţie, în principal din cauza managementului de foarte proastă calitate, care e pus evident pe criterii politice. Noi am asumat, ca şi confederaţie, faptul că vom sprijini acest guvern dacă vrea să facă curăţenie în mod real, dacă vrea să elimine sinecuriştii. Vrem să vedem profesionişti puşi în funcţii, care să conducă această structură. Le mai spunem, astăzi, public, că suntem dispuşi să le arătăm instrumente juridice care creează corupţie. Până astăzi am vorbit la pereţi. Astăzi există în legislaţia naţională rupturi între legi care permit abuzuri şi corupţie. Să spunem lucrurilor pe nume! Ce şpăgi se dau să ajungi să exploatezi pietriş din albiile râurilor, de ce la prima ploaie mai consistentă apele se revarsă şi inundă culturi, comunităţi…Unii fac bani cu nemiluita”, a conchis acesta.
UPDATE: Zeci de membri ai Sindicatului „Mureşul” din Apele Române (SMAR) protestează în ziua de vineri, pentru două ore, în faţa în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aceștia critică aspru diminuarea veniturilor salariale prin reducerea sporului de condiţii vătămătoare de muncă.
Acţiunea, care se va desfăşura până la ora 13:00, se înscrie în seria protestelor stabilite de Blocul Naţional Sindical (BNS) şi începute cu o zi în urmă la Ministerul Finanţelor faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan.
Acești sindicaliști, dotaţi cu steaguri, vuvuzele şi pancarte, sunt nemulţumiţi de faptul că prin plafonarea sporului de condiții vătămătoare veniturile lor lunare au scăzut „drastic”.
„Mai puţini oameni, mai multe riscuri”, „Tăiaţi bani de la parlamentari, nu de la noi!”, „Riscuri da, sporuri, ba/ Merge şi-aşa?”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancarte.
Știrea inițială: Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) solicită organizarea urgentă a unui calendar de proteste comune, fără compromisuri, în contextul în care salariații din administrația publică și din alte sectoare bugetare sunt afectați de măsuri considerate ca fiind de austeritate.
FNSA solicită acțiuni comune ale tuturor confederațiilor sindicale
Potrivit FNSA, administrația publică este vizată de acțiuni care ar contribui la transformarea acesteia într-un instrument politic, indiferent de partidul aflat la guvernare. Federația atrage atenția că angajații din acest sector sunt afectați de condiții de muncă marcate de subfinanțare, presiuni administrative și lipsă de recunoaștere profesională, în timp ce unele entități rămân conectate la resurse bugetare semnificative. Sunt semnalate și discrepanțe în aplicarea drepturilor salariale, evaluările profesionale fiind percepute ca instrumente cu potențial de epurare politică.
„Funcţionarii publici şi personalul contractual din sectorul de activitate ,,Administraţie publică” sunt sacrificaţi, în numele unei false austerităţi, de către o clasă politică cinică şi ipocrită, care sub pretextul reformei a ales să lovească direct în coloana vertebrală a instituţiilor statului, în oamenii care muncesc onest, în condiţii de subfinanţare, umilinţă sau teroare birocratică. În timp ce anumite entităţi sunt conectate şi vor rămâne conectate la resursele bugetare imense, sinecurile înfloresc, evaluările profesionale au devenit instrumente de epurare politică, se elimină drepturi câştigate legal pentru anumite categorii de personal iar pentru alte categorii se păstrează, deoarece decidenţii politici susţin că pentru ei sunt drepturi legale, asaltul asupra demnităţii profesionale a salariaţilor din sectorul de activitate pe care FNSA îl reprezintă, continuă. Şi acesta se extinde şi asupra altor sectoare de activitate”, au afirmat reprezentanţii federaţiei sindicale.
FNSA susține că aceste măsuri sunt adoptate în numele unui concept eronat de reformă, sub o retorică a eficienței bugetare, în timp ce resursele statului nu sunt direcționate împotriva privilegiilor sau a risipei, ci împotriva celor care contribuie la buna funcționare a administrației. În opinia organizației sindicale, acțiunile spontane ale angajaților sau cele izolate ale unor federații nu mai sunt suficiente pentru a contracara efectele deciziilor actuale ale clasei politice.
„Confederaţiile sindicatele reprezentative TREBUIE să-şi calce în picioare orgoliile, să înceteze a se ignora reciproc şi să fragmenteze reacţia, deoarece unitatea şi solidaritatea sunt armele cele mai puternice ale sindicalismului. TREBUIE să răspundă cu o voce unică pentru a evita perpetuarea de către o clasă politică compromisă în integralitatea ei (atât cei de la putere cât şi cei din opoziţie, aceleaşi figuri care prin rotaţie se plimbă pe funcţii) a dispreţului faţă de salariaţi, atât cei din sistemul bugetar cât şi din cel privat”, a subliniat FNSA.
Federația avertizează asupra riscului de izolare și înfrângere individuală în lipsa unei reacții colective
De asemenea, federația avertizează asupra riscului de izolare și înfrângere individuală în lipsa unei reacții colective. Se susține că paralizia strategică actuală, determinată de rivalități și agende divergente, afectează în mod direct atât salariații, cât și organizațiile sindicale.
„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie -FNSA vă cere să iniţiaţi de urgenţă o coordonare naţională, să stabiliţi un calendar de acţiuni comune, fară niciun compromis, pentru a evita să devenim complici prin tăcere la distrugerea administraţiei publice, în particular, şi a tuturor sectoarelor bugetare în general, prin transformarea acestora în anexe la partide politice, indiferent care sunt acestea, dacă sunt sau nu la guvernare, în prezent”, este apelul FNSA, care avertizează că protestele spontane ale angajaţilor, acţiunile individuale ale organizaţiilor sindicale sau ale federaţiilor nu mai sunt suficiente pentru a stopa ”abuzurile unei clase politice care a reuşit să compromită şi ultimul bastion al apărătorilor drepturilor legale ale salariaţilor, şi anume instituţiile de vârf din sistemul de justiţie”, a completat federația.
În acest context, FNSA face un apel la confederațiile sindicale să iasă din pasivitate și să își asume un rol activ în apărarea drepturilor angajaților, considerând că întreaga clasă politică, indiferent de poziția în guvern sau opoziție, manifestă un nivel ridicat de dispreț față de salariați, atât din sectorul bugetar, cât și din mediul privat.
„Confederaţiile sindicale trebuie să iasă din tăcere, din zona de confort şi să se unească, altfel, noi ceilalţi vom fi înfrânţi! Salariaţii, sindicatele, federaţiile, noi toţi avem nevoie de voi acum, nu la toamnă când va fi mai răcoare şi se vor termina concediile. Uniţi-vă în acţiune!”, a conchis FNSA.
Ca parte a inițiativei de mobilizare, FNSA invită toate organizațiile sindicale să participe luni, în intervalul orar 14:30 – 18:30, la un marș de protest în jurul Palatului Parlamentului. Acțiunea este organizată pentru a atrage atenția asupra măsurilor considerate distructive pentru funcționarea instituțiilor publice și pentru a denunța lipsa de coerență și echitate în politicile guvernamentale recente privind sectorul bugetar.

Protest al Sindicatului „Mureșul” din ANAR în fața Ministerului Mediului
Vineri, între orele 11:00 și 13:00, membrii Sindicatului Național „Mureșul” din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” au organizat un protest în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Această acțiune face parte din seria de manifestații coordonate de Blocul Național Sindical (BNS) prin Biroul Național Confederal, începută joi, 10 iulie, cu un prim protest în fața Ministerului Finanțelor.
Inițiativa BNS are ca obiectiv exprimarea nemulțumirii față de măsurile incluse în pachetul fiscal-bugetar asumat de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Sindicatele contestă impactul social al reformelor propuse și acuză lipsa unui dialog real cu partenerii sociali. În acest context, BNS a anunțat lansarea campaniei de comunicare publică „Cutia Neagră a Austerității”. Prin această campanie, vor fi publicate, pe rețelele sociale ale confederației, videoclipuri scurte realizate de membri de sindicat care explică modul în care sunt afectați direct de măsurile de austeritate.
Protestele coordonate de BNS vor continua
Anterior, pe 6 iulie 2025, BNS a transmis partidelor parlamentare o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Aceste propuneri vizau soluții concrete pentru reducerea risipei bugetare și întărirea disciplinei fiscale. Cu toate acestea, Guvernul a optat pentru asumarea răspunderii în Parlament asupra unui pachet care include măsuri semnificative: majorarea TVA de la 19% la 21%, creșterea accizelor cu 10% și introducerea unei suprataxări pentru bănci.
Pachetul fiscal prevede și reduceri de cheltuieli, printre care se numără diminuarea cu 40% a subvențiilor acordate partidelor politice și limitarea sporurilor pentru bugetari. Scopul acestor măsuri este reducerea deficitului bugetar, estimat la peste 9,3% din PIB în prezent, spre un nivel de 7,5% până la finalul anului 2025.
Protestele coordonate de BNS vor continua, iar campania online lansată urmează să aducă în prim-plan vocile angajaților afectați, ca formă de presiune publică și apel la responsabilitate din partea factorilor decizionali.