Conform informațiilor transmise de Insfecția Muncii, în 2021 majoritatea oamenilor din țara noastră au demisionat, însă aceștia au ales să-și înceapă o nouă carieră în alt domeniu, să-și deschisă propria lor afacere sau să plece în străinătate.

România angajează străini din lipsă de personal

Astfel că, după emigrarea unui număr semnificativ de angajați, firmele au început să-și reducă activitatea. În contextul actual, muncitorii din afara Uniunii Europene sunt singura soluție rămasă.

Deja Ministerul Muncii vrea ca în 2022 să fie angajați 100.000 de străini în România. Momentan, proiectul legislativ nu a fost adoptat, iar firmele românești au dosarele blocate. De exemplu, la o companie de cabluri urmau să se angajeze peste 30 de nepalezi.

„Impactul va fi legat de organizarea, pierderea unor oportunități de afacere pentru anul 2022. Nu putem să ne angajăm în cazul unor proiecte”, a explicat Gabriela Cucereanu, manager Resurse Umane companie de cabluri.

Reprezentanții Ministerului Muncii au informat că proiectul legislativ va fi adoptat în următoarele săptămâni. De asemenea, intenționează să scoată la concurs peste 150 de posturi în cadrul ministerelor de Interne și Externe. Noii angajați ar urma să verifice documentele muncitorilor străini.

Românii au renunțat la mediul privat

În 2021, peste 96% dintre demisii au avut loc în mediul privat comparativ cu doar 4% din mediul public. Conform informațiilor transmise de la Inspecția Muncii, anul trecut au fost închise circa 450.000 de contracte de muncă, adică cu 70.000 mai multe față de 2020 și cu peste 100.000 mai multe față de 2019.

Majoritatea oamenilor au plecat din industria HoReCa, construcții, comerțul cu amănuntul, transporturile rutiere, plus activitățile care țin de protecție și pază.

„În construcții avem cea mai mare nevoie și în industria ospitalității, oamenii se pregătesc pentru sezon, încearcă să îi învețe limba, să lucreze într-o unitate de recepție românească. Nu este simplu deloc”, a declarat Adrian Izvoranu, vicepresedinte al Confederației Patronale din Industrie, Servicii și Comerț.

De asemenea, chiar și angajați din fabrici de îmbrăcăminte, patiserie sau brutărie au decis să demisioneze în 2021.

„Instabilitatea pe de altă parte a generat o schimbare de comportamente ne-a învățat că dacă nu avem astăzi un job aici putem să avem mâine în altă parte pentru că piața muncii există un gol foarte mare”, a spus Aida Chivu, specialist Resurse Umane, pentru PRO TV.