Nu mai este mult până la începerea noului an şcolar, iar autorităţile analizează riscurile din punct de vedere epidemiologic.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că, în acest moment, doar 20% dintre tinerii cu vârste între 15 şi 19 ani s-au vaccinat împotriva COVID-19. La grupa de vârstă 12-15 ani, lucrurile stau şi mai rău: numai 4% s-au vaccinat.

Cât despre profesori, rata de vaccinare este de 60%. Noi date sunt aşteptate la începutul lunii septembrie.

Stimulente pentru elevii şi studenţii care se vaccinează?

În acest condiţii, va fi demarată o campanie de informare a părinţilor şi elevilor cu privire la importanţa vaccinării şi se analizează organizarea de centre de vaccinare în cabinetele medicale din şcoli. Mai mult, elevii care se vor vaccina ar putea primi anumite stimulente, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu pentru B1 TV.

“Cu siguranță da. În mediul universitar, beneficiind de autonomie universitară, universitățile se gândesc deja la stimulente pentru studenți. Pentru preuniversitar, se discută despre astfel de stimulente la nivelul Guvernului, dar până nu va fi o decizie a Guvernului, nu mă voi pronunța cu privire la nicio ipoteză pentru a nu crea confuzie”, a declarat ministrul Educaţiei.

“Există intenția de a aduce vaccinarea mai aproape de părinți, elevi, profesori. Asta ar trebui să se întâmple încă din această lună ca la 13 septembrie să poată beneficia de imunitate. Zilele următoare vom demara acțiuni concrete de organizare a unor întâlniri, a unor reuniuni interactive în care să răspundem întrebărilor acestora.

Dacă la nivelul Guvernului se vor identifica alte mijloace de susținere, de motivare, atunci ele vor fi anunțate și cred că vor face foarte bine”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Vor exista persoane care să răspundă direct întrebărilor puse de părinţi pe tema efectelor secundare ale vaccinului

Ministrul Educaţiei a mai precizat că se va cere acordul expres al părinţilor pentru organizarea de centre de vaccinare în şcoli.

“Suntem dispuși să luăm în calcul organizarea de centre de vaccinare în cabinetele medicale, sigur, cu acordul expres al părinților, pentru că susținem importanța vaccinării, dar aceasta trebuie să rămână un act voluntar.

Pe finalul aceste luni vom organiza sistematic acțiuni de promovare în fiecare școală, vom cere inspectoratelor școlare să desemneze persoane care, alături de cei cu competențe medicale, de la DSP în principal, să răspundă direct, interactiv întrebărilor directe ale părinților cu privire la efecte secundare ale vaccinului”, a declarat, luni, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sursă foto: Dreamstime