Miercuri, 3 februarie, vaccinul Moderna a fost distribuit atât în centrele de vaccinare din București, cât și din țară. Astfel, dozele au fost distribuite  în Bucureşti, la centrele de vaccinare de la spitalele Ana Aslan, Floreasca, Malaxa, Elias, Colentina, Agrippa Ionescu, Sfântul Ioan, precum şi în alte centre medicale militare din reţeaua sanitară a MAI şi MApN.

“În această dimineaţă, 26.210 doze de vaccin Moderna au plecat spre centrele regionale din ţară cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, aeronava MAI a putut livra 7.610 doze în centrele regionale de distribuţie Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul dozelor de vaccin în centrele regionale de distribuţie Braşov, Iaşi, Constanţa şi Craiova se realizează cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naţionale”, anunță platforma ROVaccinare.

Potrivit platformei ROVaccinare, vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de 2 – 8 grade Celsius. O a doua tranşă de vaccin Moderna a ajuns sâmbătă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’.

“70% dintre europeni vor fi vaccinați până la vară”

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen este optimistă cu privire la campaniile de vaccinare anti-covid din Uniunea Europeană. Mai exact, potrivit acesteia, în următoarele patru luni, 70% urmează să fie vaccinați.

Aproximativ 70% dintre europeni vor fi vaccinați anti-Covid până la vară, datorită și stocurilor care sosesc de la companiile care au primit deja undă verde pentru răspândirea medicamentului, în timp ce AstraZeneca, care a redus cu 70% livrările către Uniunea Europeană, va trebui să o aprovizioneze prin recuperarea dozelor lipsă, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vorbit pentru un grup de ziare europene, inclusiv “La Repubblica”, pentru a revendica rezultatele bune obținute în lupta împotriva pandemiei și a achiziționării de vaccinuri anti-Covid, scrie Il Fatto Quotidiano. 
Liderul de la Palatul Berlaymont apără activitatea Comisiei UE, după controversele declanșate de întârzierile anunțate atât de Pfizer, cât și de AstraZeneca: “Ne așteptăm să recupereze dozele reduse în primul trimestru”, a explicat președintele Comisiei UE, adăugând că strategia pentru a reuși acest lucru se bazează pe noul mecanism de export lansat vineri, datorită căruia Bruxelles va avea date despre vaccinurile anti-Covid produse în Europa și vândute în afara continentului, din decembrie până astăzi. “Când vom avea datele complete care vor înlocui zvonurile, ne vom întoarce la masa negocierilor cu AstraZeneca și îi vom invita să își respecte obligațiile”.