Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a susţinut marţi o conferinţă de presă, în care a vorbit şi despre posibilitatea ca românii să aleagă cu ce vaccin să se imunizeze.

Cine va lua decizia finală privind vaccinarea?

El spune că deciziile vor fi medicale, iar recomandările vor fi făcute de către personalul medical de la centrul de vaccinare, tinând cont de disponibilitate şi de de indicaţiile şi contraindicaţiile pentru fiecare persoană în parte.

“Există diferenţe între anumite tipuri de vaccinuri, cel puţin între vaccinurile care sunt pe bază de ARN mesager şi vaccinurile bazate pe vectori virali. Deciziile sunt medicale, bazându-ne şi ţinând cont de rezumatul caracteristicilor produsului.

Recomandările vor fi efectuate de către personalul medical din centrul de vaccinare, ţinând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin, atât în centru, cât şi la nivel naţional, cât şi de indicaţiile şi contraindicaţiile individualizate pentru fiecare persoană în parte.

Ceea ce ne interesează la acest moment este să avem un nivel cât mai mare de acoperire vaccinală la nivel naţional. Ulterior, după finalizarea acestei campanii de vaccinare, vom vedea care va fi strategia următoare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit news.ro.

“Vaccinul nu este o chestiune cum este cumpărătura, în care poţi să-ţi alegi”

Directorul general al Direcţiei Generale Urgenţe Medicale din cadrul DSU, Călin Alexandru, prezent şi el la conferinţa de presă, a venit cu o completare puţin mai dură.

“Vaccinul nu este o chestiune cum este cumpărătura, în care poţi să-ţi alegi, este o politică de sănătate publică care se desfăşoară după nişte reguli care sunt în primul rând medicale. Nu este obligatorie, dar se realizează după nişte reguli.

Dacă nu accepţi regulile, atunci poţi să nu te vaccinezi. Dacă te vaccinezi, trebuie să accepţi regulile. Este un proces în care alegerea este pe considerente medicale şi a personalului medical şi nu a celui care vine la vaccinare”, a declarat Călin Alexandru, reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.