Raed Arafat a spus clar că pentru Institutul Matei Balş nu a fost emisă o autorizație de funcționare privind securitatea la incendii, ci doar un aviz. Potrivit acestuia, mai era nevoie de câteva documente pentru obținerea autorizației.

Totodată, șeful DSU a mai subliniat faptul că, în anul 2020, Institutul primise deja un avertisment pe această temă. În ceea ce privește incendiul de vineri, Raed Arafat a precizat că indiferent dacă unitatea medicală ar fi avut sau nu autorizație, tragedia tot s-ar fi putut întâmpla.

“Aviz a existat, pe documentaţie. Nu este emisă autorizaţie. Poate mai trebuiau date alte documente. ISU Bucureşti a stabilit lipsa autorizaţiei şi a dat un avertisment în acest sens în noiembrie 2020. Să se înţeleagă un lucru. Poate chiar şi dacă era autorizaţie, tragedia tot avea loc”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

Raed Arafat, despre autorizație și aviz

El a mai menționat că această autorizație nu garantează faptul că nu va exista vreodată o tragedie.

”Trebuie să ştim că autorizaţia este o acreditare din partea pompierilor că respectă condiţiile de prevenire, dar nu garantează că nu va fi un incident sau că împrejurimile nu vor duce la o tragedie”, a mai spus șeful DSU.

Șeful ISU B-IF, Orlando Şchiopu a venit și el cu o serie de precizări. El a explicat care este diferența dintre un aviz și o autorizație de securitate la incendiu. Potrivit acestuia, avizul este documentul emis de ISU, pe când pentru autorizație este nevoie de mai multe verificări.

“Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect. Autorizaţia, pentru a fi emisă, este necesar a fi verificat în teren dacă măsurile specificate în proiectul respectiv sunt îndeplinite. Adică dotarea cu stingătoare, hidranţi în interior, sisteme de avertizare şi alarmare şi toate celelalte măsuri privind securitatea la incendiu”, a spus şi Orlando Şchiopu, şeful ISU B-IF.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim