Temperaturile de peste 40 de grade Celsius îi determină pe românii cu bani să se îndrepte către zone de vacanţă de trei ori mai scumpe decât cele de pe litoral, dar cu valori termice la jumătatea celor din Bucureşti. Ţări precum Islanda, Finlanda sau Rusia sunt vizate de către cei „fierţi“ de temperaturile toride din marile oraşe. Anul acesta, peste 7.000 de români sunt aşteptaţi în ţările nordice sau chiar în Alaska.

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că toată lumea caută vara vacanţe pe cele mai exotice plaje şi staţiuni. Noutatea acestui sezon vine din ofertele de sejururi în zone geografice cu temperaturi de sub 30 de grade Celsius pe timpul verii.
Numărul românilor care aleg să-şi petreacă vacanţele în locuri răcoroase este în continuă creştere. Reprezentanţii agenţiilor de turism preconizează, pentru anul acesta, o creştere cu 50% faţă de anul trecut a numărului de astfel de oferte contractate. În 2006, circa 5.000 de români şi-au petrecut zilele de concediu în astfel de locuri. „Cred că vacanţele în zone mai reci, pe timp de caniculă în România, îi vor tenta din ce în ce mai mult pe turiştii români, în primul rând pentru că sunt inedite“, spune Ciprian Enea, consultant al companiei Best Turism.

Printre destinaţiile cele mai căutate vor fi zonele montane din Alpi, unde vara se poate schia, sau împrejurimile Londrei, unde temperaturile sunt mai scăzute în medie decât în Europa continentală. Ca preţ mediu, cazarea în astfel de zone poate ajunge la 30-35 de euro de persoană pe noapte. În Alpii austrieci preţul este chiar mai mic – cazarea la o pensiune sau la un hotel de trei stele poate ajunge la 25 de euro pe noapte de persoană.

Turistul „răcoros“ din România are venituri medii sau peste medii, este o persoană foarte activă, matură sau chiar trecută de vârsta a doua, spre 50 de ani. „Acest turist fie s-a săturat de locurile cu mare şi soare şi caută ceva inedit, fie are ceva probleme de sănătate (nu suportă căldura, nu poate sta prea mult la soare)“, spune Mircea Vladu, manager Prestige Tours. În momentul de faţă, printre cele mai căutate zone reci pentru perioada iulie-august sunt fiordurile din nordul Europei, care se vizitează în special în cadrul unor croaziere de până la 12 zile. În ultima vreme, au apărut şi români dornici să părăsească Europa, care se deplasează până în nordul Statelor Unite, în zona Marilor Lacuri, la Cascada Niagara sau chiar în Alaska. Solicitări sunt şi pentru emisfera sudică, unde în această perioadă a anului este iarnă şi se poate schia.

Un astfel de exemplu este Noua Zeelandă. „Creşterea numărului de turişti care aleg astfel de destinaţii nu se datorează neapărat încălzirii globale. Aşa cum iarna se poartă vacanţele la plajă în zone tropicale, a devenit un trend ca lumea să aleagă ca destinaţie de vacanţă de vară un loc răcoros“, spune Vladu.
Totuşi, acest gen de excursii – stimulate sau nu de efectele încălzirii globale – va fi încă, în următorii cinci ani, o opţiune marginală. Motivul este de ordin financiar: „Preţul unor astfel de pachete poate fi chiar de trei-patru ori mai mare decât cel al unei vacanţe la malul mării“, spune Ciprian Enea.

Oferte există şi pentru perioada imediat următoare. „Foarte curând, vor fi nopţile albe de la Sankt Petersburg, un fenomen pe care nu ai ocazia să-l admiri mai la sud. Românul e dornic să experimenteze, să vadă şi alte destinaţii“, spune Adriana Goicea, manager Prompt Service. Pentru cei cu venituri mai scăzute sau cu mai puţin timp liber la dispoziţie, o alternativă o reprezintă tot România, cu zone precum Bâlea Lac sau Peştera. 

Unde ne răcorim?

EUROPA: Pentru o croazieră în ţările nordice, preţul excursiei este de 1.000 de euro de persoană pentru un sejur de o săptămână (în oferta Prestige Tours). În Islanda, pentru un concediu petrecut în Reykjavik, cu cazare la hotel de trei stele şi mic dejun inclus, preţul este de 1.250 de euro de persoană pentru şapte nopţi. La un hotel de patru stele, preţul urcă la 1.580 de euro de persoană (ofertă Estia Tour). Pentru un tur al Scandinaviei de 12 zile, cu mic dejun inclus şi cazare la hoteluri de două şi trei stele (dar transport cu autocarul), preţul este de 799 de euro plus 390 de lei. (ofertă JíInfo Tour).

AMERICA: Pentru cei care preferă Alaska, preţul unui pachet turistic este de 1.900 de euro de persoană, acesta incluzând transportul, cazarea şi micul dejun (oferta Prestige Tours).

 

Te-ar putea interesa și: