Greve în Europa! Angajații din sectorul Transporturilor au anunțat că vor continua protestele în mai multe țări din Europa. Nemulțumirile vor afecta cel mai mult traficul aerian, chiar în cel mai aglomerat sezon.

Italia a fost una dintre țările afectate. Duminică, angajații din securitate de pe Aeroportul Malpensa din Milano au încetat activitatea timp de patru ore, de la 11:00 la 15:00.

Personalul de manipulare al bagajelor de pe aeroporturile din Italia va participa pe 20 iunie la o grevă de 24 de ore, iar vineri, pe 7 iulie, personalul din transportul public din întreaga țară, va grevă timp de 24 de ore. Vor fi afectate transporturile cu trenul, cu feribotul, dar și cu metroul. Tot în Italia, controlorii de trafic aerian, intră în grevă pe data de 15 iulie.

Nouă perioadă de grevă în Marea Britanie. Va fi grevă şi în Suedia

În Marea Britanie, peste 2000 de agenți de securitate de pe aeroportul Heathrow din Londra au anunțat o nouă perioadă de grevă, începând cu data de 28 iunie, din cauza nemulțumirilor salariale. Mișcări de protest sunt anunțate aproape la fiecare sfârșit de săptămână până la finalul lunii august.

Sindicatul suedez al lucrătorilor din Transporturi a anunțat greve începând cu 3 iulie, pe principalele aeroporturi din țară. Greva legată de salarii ar putea continua pe 5 și 7 iulie, dacă nu se ajunge la un acord.

Proteste masive în Spania

În Spania, sindicatul piloților, a lansat pe 7 iunie un apel la grevă, împotriva Air Europa, a treia mare companie din țară. Protestul va avea loc în perioada 19 iunie – 2 iulie. Din 6 iunie, un alt sindicat a declanșat o grevă zilnică, pe termen nedefinit, împotriva unei companii regionale deținută de Iberia.

Protestul a dus la anularea a 20% din zboruri și la mai multe întârzieri. Greva are loc în fiecare zi a săptămânii și încă nu sunt semne că negocierile dau rezultate.

Zeci de români au fost plimbați de la un aeroport la altul

Și românii au avut parte de surprize neplăcute. Zeci de pasageri care ar fi trebuit să zboare în weekend din Brașov spre Antalya au ajuns în cele din urmă cu autocarul la aeroportul din Sibiu. Aeroportul Ghimbav ar fi fost închis când avionul trebuia să decoleze.

Avionul companiei aeriene HiSky era programat să decoleze sâmbătă la ora 17:50 din Brașov însă, pe parcursul zilei, aeronava care ar fi trebuit să opereze zborul, a avut o întârziere de o oră și jumătate la decolare din Antalya spre Baia Mare. În urma întârzierilor, programul s-a decalat, iar aeronava ar fi aterizat la Brașov puțin înainte de ora 19:00.

Procesul de pregătire al zborului și de îmbarcare al pasagerilor s-ar fi întins până după ora 19:00, oră la care Aeroportul Ghimbav se închide din cauza lipsei de personal care să asigure serviciul de control de trafic aerian.