din patru zone: studiourile Walt Disney, satul de vacanta Disney, parcul Disneyland si zona de hoteluri, restaurante si magazine. In fiecare din cele patru zone, Craciunul arata altfel – este traditional, rusesc, ca la Hollywood sau ca intr-un basm. Si pentru ca este vorba de tara copiilor, Craciunul a inceput deja pe 6 noiembrie si dureaza pana pe 9 ianuarie 2005. Pentru cine nu stie inca, Mos Craciun are domiciliul stabil langa orasul Rovaniemi din Finlanda. Satul lui Mos Craciun se viziteaza cu sania trasa de caini, la lumina tortelor, iar principala atractie este fabrica in care spiridusii confectioneaza jucarii. Familiile cu copii mai mari pot incerca mersul pe zapada cu schiurile miniaturale sau plimbarile cu sania trasa de reni, cu mentiunea ca se pot inchiria costume izotermice speciale, astfel incat temperaturile sub zero grade sa nu afecteze copiii.
Londra, un paradis pentru orice varsta
Daca Disney Paris este potrivit pentru copii mici, iar Finlanda pentru copii ceva mai mari, din cauza ca este destul de frig, Londra este pe gusturile tuturor. In afara de traditionala schimbare a garzii de la palatul Buckingham, exista multe locuri in care copiii se pot distra de minune. Uriasa nava de razboi HMS Belfast, construita pentru marina britanica, este amplasata chiar langa Turnul Londrei. Copiii adora sa urce si sa coboare scarile, sa se joace prin cabine si pe punte, sa inspecteze tunurile si celelalte arme, mai ales ca pentru ei intrarea este gratuita. Acvariul este un alt punct de atractie, mai ales ca dispune de un bazin urias, in care scafandrii se lupta cu rechini, cu balene si mai nou cu caracatite. Intrarea costa cinci lire sterline pentru copii si 8,5 lire sterline pentru adulti. La Muzeul de Istorie Naturala, copiii pot vedea cum arata un dinozaur sau cum erupe un vulcan, intrarea fiind gratuita pentru copiii pana la 18 ani. La fel de atractiva este London Eye, roata mare, o plimbare de jumatate de ora costand 4,95 lire sterline pentru copii si 7,45 lire sterline pentru adulti. Indiferent de destinatia aleasa, sunt importante cateva detalii. Aveti grija ca actele copilului sa fie in regula si tineti minte ca in unele tari vi se poate cere dovada cetateniei copilului, adica certificatul de nastere. De asemenea, daca numai un parinte insoteste copilul, este posibil sa i se solicite acordul celuilalt parinte de a scoate copilul din tara. Medicamentele strict necesare nu trebuie sa lipseasca din bagaj, intrucat in majoritatea tarilor straine antibioticele, de exemplu, nu se vand decat pe baza de reteta. Trebuie sa mai stiti ca majoritatea hotelurilor ofera reduceri de 50-100% pentru copiii de maximum 10-12 ani, iar unele asigura gratuit patuturi sau leagane pentru copiii mici. In plus, copilasii de pana la doi ani calatoresc gratis cu avionul daca stau in bratele parintilor, iar pentru cei de peste doi ani unele companii ofera bilete reduse.

Documentele necesare pentru includerea unui minor cu varsta sub 14 ani pe pasaportul parintelui
· cererea tip, model 4, care se gaseste la sediul biroului de pasapoarte;
· actele de identitate ale parintilor (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate) in original si copie xerox;
· certificatul de nastere al minorului, in original si copie xerox;
· chitantele CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor (30.000 lei – taxa includere, 30.000 lei – taxa inregistrare cerere);
· pasaportul in care urmeaza sa fie inclus minorul;
· consimtamantul celuilalt parinte, autentificat la notariat sau dat in fata lucratorului de la pasapoarte;
· hotararea judecatoreasca ramasa definitiva prin care minorul a fost incredintat unuia dintre parinti, in original si copie xerox (daca este cazul).

ofertele agentiilor
· Revelion in Finlanda – Tiriac Travel – 1.900 euro/pers. Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Praga-Helsinki-Rovaniemi, 4 nopti cazare cu mic dejun la hotel trei stele, 2 pranzuri, 3 cine, transferuri, croaziera cu pranz inclus pe spargatorul de gheata, safari pe snowmobile.
· Disneyland Paris – 4U Travel – de la 285 euro/pers. Tariful include: trei nopti cazare cu mic dejun la hotel Movenpick Dream Castle****, bilet de intrare valabil trei zile in parcurile Disney. Bilet de avion Bucuresti-Paris – aproximativ 300 euro.
· Disneyland Paris – Travel Biz – 750 euro/pers. Tariful include: bilet de avion, transfer, cinci nopti cazare cu mic dejun la hotel ElysA