Scăderea procentuală a prețurilor, începând din 2012, este de până la 6% pe an, în funcție de destinație și de perioada anului în care se călătorește, potrivit datelor agenției de turism Eturia. De altfel, creșterea cererii pentru sejururile exotice angrenează automat și prețuri mai mici. Agențiile de turism își pot rezerva mai multe camere și bilete de avion, beneficiind de tarife de grup mai bune. Un alt motiv pentru care prețurile au scăzut este și întărirea colaborării agențiilor de turism cu partenerii locali străini, spun reprezentanții Eturia.

Cu cât rulajul de vacanțe este mai mare, cu atât tarifele percepute sunt mai mici sau includ servicii suplimentare. De asemenea, biletul de avion este una dintre cheltuielile cele mai importante în conturarea pachetului final de vacanță. Promoțiile companiilor aeriene determină prețuri mai mici ale sejururilor turistice, iar în ultimii doi ani companiile aeriene au reduceri semnificative și oferte speciale pentru destinațiile exotice.

”Cererea pentru vacanțe exotice a crescut anul acesta comparativ cu primele luni ale lui 2015. Cele mai multe cereri și oferte concretizate le-am avut pentru destinații precum Maldive, Thailanda și Republica Dominicană. S-a constatat o ieftinire a biletelor de avion pe Maldive, ceea ce face vacanța mai accesibilă. Au fost și oferte ale operatorilor aerieni atractive pentru destinații din Europa, hub-uri de unde turiștii pot pleca spre destinații exotice. Un buget pentru o vacanță exotică este de minimum 1.500 de euro de persoană, în medie, românii alocând 2.000-2.300 euro pentru o astfel de vacanță”, spune Madalina Grosu, product manager Happy Tour Group. Potrivit acesteia, deși sejururile sunt de șapte nopți, turiștii solicită pachete de 10-12 nopți, acolo unde se poate all inclusive. De asemenea, cei care optează pentru vacanțe exotice își cumpără vacanțele cu o lună sau două înainte sau chiar cu jumătate de an înainte.

De altfel, Eturia introduce din 20 aprilie pentru o perioadă de 12 zile, pachete turistice reduse cu până la 350 de euro de persoană. Astfel, românii vor putea alege circuite și pachete turistice în China, Cuba, Mexic  sau Republica Dominicană la prețuri mai mici.

Republica Dominicană, Mauritius și Maldive se află în topul celor mai bine vândute destinații pe acest segment și pentru EXIMTUR. ”Am vândut în Mauritius un pachet de 36.000 euro pentru două persoane, la clasa business pe ruta București-Mauritius și retur, cazare în vilă, zece nopți, 6 stele, cu tot cu transferuri incluse. Am avut și mai scumpe, dar pentru grupuri”, spune și Cristina Basara, brand manager EXIMTUR.