Un fenomen surprinzător de comun în zilele noastre este trezitul, noaptea, în jurul orei 3. Numeroase publicații și studii au dezbătut acest subiect. În realitate, nu este vorba despre niciun fenomen „bizar”. Trezitul la ora 3 poate avea mai multe explicații.

Trezirea nocturnă, cu regularitate la aceeași oră, este destul de frecventă. Uneori poate indica o tulburare de somn mai gravă sau o problemă de sănătate, potrivit LiveStrong.

O treime dintre adulți se trezesc noaptea

Un studiu efectuat pe 8.937 de persoane din cadrul Sleep Medicine estimează că aproximativ o treime dintre adulții americani se trezesc noaptea, de cel puțin trei ori pe săptămână, și peste 40% din aceștia ar putea întâmpina dificultăți în a adormi din nou. În plus, trezirile nocturne în miezul nopții creează o stare de nervozitate și ne face să te simțim obosiți în timpul zilei.

Vishesh K. Kapur, expert în medicina somnului la Universitatea din Washington, explică de ce mulți oameni se trezesc la această oră și ce se poate face în acest caz, pentru a ne continua somnul.

De ce avem somn întrerupt

„Una din cauzele pentru care somnul ar putea fi întrerupt o reprezintă anumite evenimente din viața de zi cu zi, care induc anxietatea sau stresul. Acesta este o cauză comună a eșecului încercării de a adormi și a dificultăților de a avea un somn netulburat”, spune el. „Este cât se poate de normal ca atunci când trecem prin perioade de stres somnul să fie afectat și lipsit de calitate”, afirmă el.

De asemenea, alte cauze pot ține de o alimentație dezechilibrată, lipsa expunerii la soare, dar și de lipsa mișcării. Nu în ultimul rând, condițiile în care dormim ne pot tulbura somnul. De exemplu, o temperatură prea mare în camera în care dormim ne poate face să ne trezim peste noapte la anumite ore și să adormim apoi cu greu. Se spune că o baie caldă înainte de culcare echilibrează temperatura corpului și ajută la un somn netulburat.

Un rol îl poate avea și factorul medical

În unele cazuri, o afecțiune medicală vă poate face să vă treziți noaptea, la anumite ore, mai ales la ora 3.

Aceste probleme pot include:

  • Depresie;
  • Apnee în somn;
  • Nivelul scăzut de zahăr din sânge;
  • Urinarea frecventă;
  • Sindromul picioarelor neliniștite (RLS);
  • Durere cronică, cum ar fi artrita, fibromialgia sau neuropatia periferică;

Este, totuși, normal să ne trezim la 3 sau 4 dimineața?

Stephanie Romiszewski subliniază că, pe măsură ce îmbătrânim, tiparele noastre de somn se schimbă foarte mult. În general, spune ea, multe probleme temporare de somn sunt de obicei „normale”, mai ales dacă ne confruntăm cu o serie de probleme de viață în același timp.

”Vom avea întotdeauna probleme de somn când anumite lucruri din viața noastră se schimbă radical sau când suntem expuși unui stres. Putem să avem probleme de somn și când trecem prin momente fericite. Creierul nostru încearcă doar să se adapteze”, explică ea.

Apneea

Este o afecțiune care încetinește sau oprește respirația, iar când dormim poate determina scăderea nivelului de oxigen din corp. Pentru a diagnostica apneea în somn, medicul poate solicita să faceți un studiu de somn, peste noapte, care monitorizează respirația, conform Clinicii Mayo.

Cel mai obișnuit tratament pentru apnee este un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP).

Prea cald în cameră!

Trezirea pe timpul nopții poate apărea și pe fondul unei temperaturi ambientale crescute sau din cauza transpirației nocturne. Dacă în camera în care dormim este prea cald, se recomandă aerisirea spațiului respectiv, utilizarea aparatelor de aer condiționat sau a ventilatoarelor, evitarea acoperirii cu pături groase.