Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus care sunt măsurile ce s-au discutat în ședința de la CSAT în contextul unui atac armat al Rusiei asupra Ucrainei.

„Astăzi am avut o ședință a CSAT ca să analizăm situaţia din regiune dintr-o perspectivă multiplă. Planurile strategice, planurile defensive ale NATO sunt pregătite de foarte multă vreme şi se updatează continuu.

Deci nu este vorba că noi ne pregătim doar acuma pentru o posibilă situaţie de conflict undeva în apropierea granițelor noastre, ci este o acţiune care în momentul acesta a mers pe actualizare şi pe căutare de măsuri legate de posibilele consecințe ale unui atac armat al federației ruse asupra Ucrainei.

Deci suntem pregătiţi de multă vreme, dar acum ne-am întâlnit cu toții şi am reușit să punem în faţa preşedintelui României, cap la cap o analiza complexă a situaţiei în care ne aflăm acum.

“Cetățenii români nu au motive să intre în panică”

Există în acest moment o îngrijorare legată de o posibilă degradare a situaţiei legată de masarea de trupe la granița Ucrainei. Situaţia este incertă şi nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict. Așteptăm şi ne pregătim pentru orice scenariu.

Cetățenii români nu au motive să intre în panică, nu au motive  sa se îngrijoreze sau să se simtă amenințați. Sigur că este o situație care ar putea avea consecințe economice, strategice. În cazul unei intervenții a Federaţiei Ruse vom avea şi fluxuri migraţionale. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii.

Credem că încă mai există şanse că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat, la un ‘război cald’, cum spunem noi”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Antena 3.

Invazie de refugiați în România

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus, miercuri, că o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina va provoca un val de refugiați care vor veni în România, pentru a scăpa din calea conflictului.

Vasile Dîncu a spus că deși „există îngrijorare privind o posibilă degradare a situației” pe frontul din estul Ucrainei, totuși „nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict”.

„În acest moment, situația este incertă. Așteptăm și ne pregătim pentru orice scenariu”, a spus ministrul Apărării, la Antena 3.

El a precizat că în sistemele politice „supercentralizate”, precum Federația Rusă, „unde hotarăște un singur om”, este mult mai greu să anticipezi ce se va întâmpla.

Ministrul a adăugat că în cazul în care va fi o invazie rusă în Ucraina, atunci aproape sigur va exista un val de refugiați. „Am putea caza mii de eventuali refugiati, dar avem și o zonă de rezervă unde am putea aduce pana la zeci de mii (de refugiați)”, a explicat ministrul.