Ameninţări făţişe la adresa Occidentului, venite din Belarus!

Întreaga ţară va deveni o uriaşă bază militară, alături de Rusia

Preşedintele Aleksandr Lukașenko spune că toată Republica Belarus se va transforma, la nevoie, într-o bază unică militară cu Rusia. Motivul unei astfel de decizii va fi contracararea agresiunii Occidentului.

“Trebuie să înțelegeți foarte clar acest lucru”, a punctat Lukaşenko într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, transmite agenţia TASS.

“Dacă va fi nevoie, Republica Belarus se va transforma într-o bază unică a Belarusului și Rusiei. Pentru a rezista agresiunii voastre, dacă voi sau alte state vecine luați brusc o astfel de decizie. Trebuie să înțelegeți foarte clar acest lucru”, a declarat Aleksandr Lukașenko.

Nici Rusia, nici alte state, nu au acum baze militare în Belarus, afirmă Lukaşenko

Preşedintele Lukașenko a explicat că, în acest moment, nu există baze militare ale altor state pe teritoriul Republicii Belarus. Sunt doar două baze pe care liderul de la Minsk le consideră, în mod straniu, cu destinaţie civilă.

Nu există “nici o bază a niciunui stat, inclusiv a Rusiei, cu excepția a două cu destinație civilă, se poate spune. (…) Este o bază din perioada sovietică pentru detectarea timpurie a lansărilor de rachete nucleare de pe teritoriul vostru.

Iar a doua bază este de comunicații, prin intermediul căreia forțele armate ruse realizează comunicarea cu flota sa din Atlantic.

Astea sunt toate bazele. Acolo servesc în total, probabil, 30-40 de oameni, oamenii noștri. Acolo sunt doi-trei ofițeri ruși, restul sunt militarii noștri. Aici, nu mai există nici un fel de alte baze”, a mai precizat preşedintele Aleksandr Lukașenko pentru CNN.

Care sunt cele două baze la care se referă preşedintele Belarusului?

Construcția, separată, a unui centru de inginerie radio “Baranovoci” (Ganțevici, regiunea Brest) cu stația de readiolocare “Volga”, a început în 1984, după care a fost conservată. În 1997 lucrările au fost reluate, iar în 2003, stația radar a fost pusă în stare de alertă, scrie vestidinrusia.ro.

Cu ajutorul ei se realizează, în special, detectarea rachetelor balistice, a obiectivelor cosmice și a controlului asupra zonelor de patrulare a submarinelor țărilor NATO în Atlanticul de Nord și în Marea Norvegiei.

Al 43-lea centru de comunicații al Marinei militare a Rusiei din Vileika (stația radio “Antei”) funcționează în regiunea Minsk din ianuarie 1964 și asigură, pe unde ultra-lungi, comunicațiile dintre Statul Major al Marinei Militare a Rusiei cu submarinele nucleare care patrulează în Oceanele Atlantic, Indian și Pacific. Această stație se ocupă şi de recunoașterea electronică și este destinată pentru a duce o luptă electronică.

Sursa foto: Dreamstime