Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se semnalează la cultura grâului de toamnă, în diferite grade de intensitate, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi cea mai mare parte a Olteniei, conform prognozei agrometeorologice din perioada 16 – 22 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), scrie Agerpres.

Seceta va afecta culturile grâu în această toamnă

„În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului. În stratul de sol 0-20 cm, în cultura neirigată de porumb, se vor înregistra deficite de napă (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, izolat în centrul şi vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul şi sudul Moldovei, nordul, vestul şi izolat sud-estul Munteniei”, precizează agrometeorologii.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfăşura pe ansamblu normal în aproape toată ţara, iar pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai intensificate. De asemenea, la culturile întârziate fenologic şi local, pe terenurile cu deficite accentuate de apă în sol, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de alungire a paiului (30-100%), „burduf” şi înspicare (10-50%), precum şi începutul înfloririi (10-30%), îndeosebi în semănăturile înfiinţate în perioada optimă. Rapiţa va parcurge predominant înflorirea (20-100%) şi formarea silicvelor (10-60%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate. În funcţie de data semănatului, la floarea-soarelui se vor semnala germinarea (40-100%), răsărirea (30-100%) şi apariţia primelor frunze (20-100%). La porumb se vor înregistra fazele de germinare şi răsărire (30-100%), apariţia frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (1-4 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. Sfecla de zahăr se va afla la germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) la încolţire, răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze (20-100%).

Speciile de sâmburoase îşi vor continua creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar seminţoasele, legarea rodului, înfrunzirea şi înflorirea. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, la nivelul întregii ţări.

Temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul între 16-22 mai

Agrometeorologii transmit că lucrările agricole specifice (semănat, plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 16 – 22 mai va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 11 şi 23 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 15 şi 30 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul, iar cea minimă a aerului între 6 şi 16 grade Celsius, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 12 şi 24 grade Celsius la nivelul întregii ţări, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la prăşitoarele semănate până la această dată.

În perioada menţionată, sunt prognozate ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, local vor fi condiţii de producere a grindinei.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.