Politicienii din Germania solicită ca Europa să joace un rol mai important. Christian Lindner, președinte al FDP (Partidul Liber Democrat), a declarat că europenii ar trebui să fie conștienți de următoarea necesitate: „Noi înșine trebuie să ne revendicăm locul pe scena mondială”.

Politicienii germani reacționează la îndelungata și strânsa cursă pentru președinția Statelor Unite, formulând diverse cereri privind o consolidare rapidă a Europei și o mai bună capacitate a Uniunii Europene de a acționa.

Politicienii din tabăra guvernamentală, precum ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU – Uniunea Creștin-Democrată), și prim-ministrul bavarez și președintele CSU (Uniunea Creștin-Socială din Bavaria), Markus Söder, dar și politicieni din opoziție, precum președintele Verzilor Robert Habeck sau partidul FDP și liderul acestui grup parlamentar, Christian Lindner, avertizează despre efectele asupra ordinii fundamentale în cazul în care America nu va putea acționa politic mult timp ca urmare a alegerilor prezidențiale, potrivit faz.net.

Ministrul federal al Finanțelor și candidatul SPD (Partidul Social Democrat din Germania) pentru funcția de cancelar, Olaf Scholz, a declarat că situația din America este o ocazie pentru a insista asupra faptului că Europa trebuie să-și dezvolte propria putere. Este vorba „despre suveranitatea europeană”, adică „să construim o Europă puternică”. Markus Söder s-a exprimat în fraze similare: „Europa trebuie să devină mult mai puternică din punct de vedere economic, tehnologic și, de asemenea, în ceea ce privește politica de securitate, pentru a dezvolta în cele din urmă o poziție independentă și de egalitate față de SUA”.

Markus Söder a adăugat că această concepție se aplică indiferent de cine va fi următorul președinte. Europa trebuie să fie conștientă în special de faptul că „a avut loc o schimbare în relațiile transatlantice”. Christian Lindner a precizat că europenii ar trebui să recunoască următoarele: „Noi înșine trebuie să ne revendicăm locul pe scena mondială”. Robert Habeck a completat că Europa trebuie să acționeze asemenea unei singure entități, altfel nu va juca un rol internațional.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, i-a oferit deja, în ziua alegerilor, viitorului președinte american un „nou acord” în relațiile transatlantice, indiferent de rezultatul scrutinului. Ministrul apărării Kramp-Karrenbauer a subliniat că, indiferent de cine conduce Casa Albă, Germania trebuie să investească mai mulți bani în securitate și apărare.

Lindner a susținut că Guvernul german ar trebui să consolideze relațiile transatlantice în viitor desfășurând, de exemplu, reuniuni periodice ale celor două cabinete, german și american. În plus, ar trebui luată în considerare o extindere a ofertelor culturale ale Goethe-Institut în centrul și vestul SUA.