Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a anunţat marţi un „pas important” în privinţa diferendelor istorice dintre Sofia și Skopje, pas care ar putea permite începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

„Am făcut un pas important (…), dar nu am ajuns încă în punctul în care să spunem da”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, mulţumind Germaniei pentru progresul reuşit.

Implicarea preşedinţiei germane a Uniunii Europene ar putea debloca situaţia

Președinția germană a UE prevede începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania prin adoptarea unui acord-cadru la 10 noiembrie de către Consiliul Afacerilor Generale al UE. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, s-a întâlnit luni seara la Berlin cu omologii săi din Macedonia de Nord și Bulgaria, în încercarea de a obţine undă verde din partea Bulgariei, membră a UE din 2007, notează kathimerini.gr.

„Mai avem încă şanse (…), chiar dacă nu mai este mult timp, dar președinția germană este foarte angajată”, a spus Zaharieva.

Ce nemulţumiri are partea bulgară

Guvernul lui Boiko Borisov și-a înăsprit tonurile în ultimul timp, acuzând Skopje de reticenţă în privinţa soluționării diferendelor istorice dintre cele două țări, precum și că pretinde existența unei minorități macedonene în Bulgaria.

Zaharieva a precizat că așteaptă de la Skopje „o declarație de neacceptare din partea instituțiilor publice [ale țării] cu privire la pretenţiile (legate de existența) unei minorități”. Sofia consideră că populația slavă din Macedonia de Nord este de origine bulgară.

Fiind primul stat care a recunoscut independența fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în 1992, Bulgaria a susținut compromisul la care au ajuns Skopje și Atena cu privire la numele „Macedonia de Nord”, care a permis țării să adere la NATO în martie anul trecut.

Pe de altă parte, Bulgaria protestează împotriva „discursului urii” din manualele şcolare și din mass-media din Macedonia de Nord.