Luni seara, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat lista ţărilor şi a teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, care a intrat în vigoare odată cu ziua de 3 noiembrie.

31 de ţări, zone şi teritorii sunt acum incluse în zona galbenă, ceea ce înseamnă că persoanele care se întorc de acolo trebuie să stea obligatoriu în carantină timp de 14 zile.

Bulgaria a fost şi ea inclusă de către CNSU pe lista ţărilor pentru care se impune carantina.

Lista celor 31 de ţări incluse de România în zona galbenă, precum şi ratele de incidenţă calculate la 100.000 de locuitori, potrivit datelor ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) de luni, 2 noiembrie, este următoarea:

Spitalele şi serviciile de ambulanţă din Bulgaria abia mai fac faţă îmbolnăvirilor

Pandemia de coronavirus a creat probleme mari vecinilor noştri bulgari. Ambulanțele nu mai sunt suficiente pentru a face faţă virulenţei celui de al doilea val al pandemiei, astfel că Guvernul de la Sofia a decis să apeleze la ajutorul forțelor de poliție pentru a transporta la spital persoanele contaminate.

10 microbuze ale poliţiei, dintre care 6 dotate cu echipe de paramedici, vor veni în sprijinul celor 25 de ambulanţe publice care operează la Sofia.

„Medicii sunt epuizaţi. Suntem în război: trebuie mobilizate toate resursele împotriva pandemiei”, a spune purtătoarea de cuvânt a serviciului de ambulanţă de la Sofia, Katia Sungarska.

Spitalele bulgăreşti, în care numeroşi membri ai personalului medical sunt contaminaţi, au solicitat deja mobilizarea studenţilor la medicină.

Confruntat cu critici, Ministerul Sănătăţii a solicitat de asemenea cooperarea unităţilor medicale private, adesea reticente în a primi persoane contaminate cu noul coronavirus, notează Agerpres.

„Spitalele private care nu aplică decretul ministerial care le obligă să consacre 10% din paturi bolnavilor de COVID-19 nu vor mai finanţate de la bugetul asigurărilor de sănătate”, a avertizat ministrul bulgar al Sănătăţii. El şi-a exprimat luni satisfacţia pentru apariţia a 100 de paturi suplimentare în Capitală.

În plus, 17 noi ambulanţe vor fi puse la dispoziţie până la sfârşitul săptămânii, a adăugat ministrul, care negociază şi cu o companie de taxi pentru a-i transporta pe bolnavi.