Având în vedere evoluția nefavorabilă a pandemiei de covid-19 la nivel global, Comisia Europeană a transmis o recomandare privind slujbele de Crăciun. Mai exact, Executivul comunitar le recomandă tuturor țărilor europene înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”.

„Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun“, este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat miercuri, legat de măsurile anti-Covid pentru sărbători.

Totodată, în acest context, Comisia Europeană cere “luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian, scrie Corriere della Sera.

Mesajul Ursulei von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis și ea un mesaj. Aceasta subliniează faptul că proiectul insistă asupra distanțării fizice și a folosirii măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecțiilor.

În plus, trebuie evitate greșelile din vară, deoarece „riscul este un posibil al treilea val”. De asemenea, președintele Comisiei Europene mai menționează faptul că măsurile nu trebuie relaxate foarte repede, deoarece acest lucru ar putea deveni ”un risc” în fața unui al treilea vl după Crăciun.

„Știu că cei care au magazine, baruri, restaurante vor să se termine restricțiile, dar trebuie să învățăm din greșelile făcute vara și să evităm repetarea lor. O relaxare prea rapidă și excesivă a măsurilor devine un risc în fața unui al treilea val după Crăciun”, a reamintit președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Recomandările fac parte dintr-un proiect complex care urmează să fie publicat miercuri.

De ceaalaltă parte însă, Consiliul permanent al Conferinţei Episcopale Italiene (CEI) sunt de altă părere.

Liturghiile de Crăciun vor avea loc „cu respectarea deplină a regulilor”, a declarat monseniorul Mario Meini, președintele CEI. El consideră că dacă regulile sunt respectate, credincioșii pot sărbătorii în condiții de siguranță.

„Dacă liturgiile și întrunirile sunt supuse unei prudențe deosebite, acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze. În ultimele luni a devenit clar cum este posibil să sărbătorim în condiții de siguranță, în deplină conformitate cu regulile. Suntem siguri că va fi așa și de Crăciun și va continua să fie un bun semn de solidaritate cu toată lumea”, a mai spus acesta.