Proiectul China Town România, o investiţie în valoare totală de 100 milioane euro, reprezintă un model de conlucrare a investitorilor din China, Turcia şi România, a declarat, marţi, Alexandru Ioan, preşedintele Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie Chineze-Române, la lansarea etapei a doua a proiectului.

„Prin asocierea mai multor investitori chinezi şi turci a luat fiinţă, la marginea Bucureştiului, în judeţul Ilfov, proiectul China Town România care va reprezenta un punct economic puternic, dar şi o atracţie turistică a zonei”, a precizat Ioan.

Magazine, restaurante, locuinţe, şcoli, grădiniţe şi depozite vor fi ridicate până în anul 2020 în cadrul proiectului imobiliar China Town România.

În prima etapă a proiectului, care a însemnat o investiţie de 41 de milioane de euro, vor fi finalizate până în anul 2011 cinci linii de magazine de tip show-room, amenajate în nouă hale care cuprind 350 de spaţii comerciale moderne. La acestea se vor adăuga încă trei hale care vor conduce la deschiderea unui total de 1.240 de magazine.

Centre medicale bazate pe terapii tradiţionale din China

Pentru etapa a II-a a proiectului sunt prevăzute investiţii de peste 50 milioane euro pentru anii 2011 – 2013. La final, proiectul urmează să cuprindă locuinţe, precum şi spaţii verzi, şcoli, grădiniţe, restaurante tradiţionale chinezeşti, dar şi centre medicale bazate pe terapii tradiţionale din China.

Conform reprezentanţilor Camerei de Comerţ Bilaterale Chinezo-Române investiţia se va finaliza în anul 2020.

‘Proiectul China Town România este un lucru important pentru promovarea relaţiilor dintre China şi România, rodul unei colaborări de succes. Suntem încrezători în economia României şi ştiu că putem trece împreună peste această etapă’, a declarat ambasadorul Chinei în România, Liu Zengwen. De altfel, oficialul chinez a subliniat că potenţialul de cooperare economică între România şi China este foarte ridicat, iar guvernul chinez încurajează firmele române să orienteze investiţii în regiunile Chinei.

„Botezul a fost făcut de o ploaie care prevesteşte bogăţie. Suntem parteneri tradiţionali ai României, iar proiectul acesta o demonstrează din nou. Investiţiile Turciei în România au trecut de 5 miliarde de dolari şi vor continua să crească în viitor. Acum dezvoltăm un exemplu de parteneriat între România-Turcia şi China”, a precizat ambasadorul Turciei la Bucureşti, doamna Ayse Sinirlioglu.

SURSA: Agerpres

DETALII:
Citeşte şi Boc: „Românii vor vedea China Town nu numai la televizor”

DEZBATERE:
Va fi China Town o atracţie turistică?