O nouă problemă de securitate a fost descoperită, de această dată fiind afectaţi utilizatorii WhatsApp. Mai exact, este vorba despre persoanele care folosesc varianta de WhatsApp Desktop, prin intermediul căreia se pot conecta la program prin intermediul unui calculator cu sistem de operare Windows sau MacOS.

Hackerii pot accesa documentele stocate pe calculatoarele utilizatorilor, folosind un mesaj text cu un cod JavaScript integrat, şi pot chiar instala programe de tip malware pe acele unităţi, pentru un control sporit.

Care sunt versiunile de WhatsApp Desktop afectate

WhatsApp nu a adoptat soluţia unei aplicaţii native, cum au făcut Telegram şi alţii, preferând, în schimb, să dezvolte o aplicaţie web bazată pe platforma software Electron. Aceasta din urmă dezvoltarea rapidă a aplicaţiilor pentru mai multe sisteme de operare.

Problema de securitate a fost depistată de cercetătorii de la PerimeterX. Totul a fost posibil pentru că versiunile afectate de WhatsApp Desktop au fost dezvoltate folosind o versiune depăşită şi vulnerabilă a browser-ului celor de la Google, respectiv Chrome 69. Versiunile mai noi ale motorului Chromium reuşesc să oprească codurile maliţioase.

Potrivit Facebook, compania-mamă a WhatsApp, vulnerabilitatea afectează versiunile WhatsApp Desktop 0.3.9309 sau mai vechi, care sunt folosite împreună cu versiunile de WhatsApp pentru iPhone mai vechi de 2.20.10. Facebook a updatat deja versiunea de WhatsApp Desktop pentru a elimina aceste probleme raportate, potrivit arstechnica.com.