Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a lansat astăzi primul său încărcător alimentat de un dinam de bicicletă şi patru noi terminale ieftine destinate pieţelor emergente.

Încărcătorul montabil pe bicicletă prezentat de Nokia poate fi folosit la orice terminal al companiei finlandeze. „Bicicleta este cel mai răspândit mijloc de transport în foarte multe ţări, astfel încât acest încărcător este un câştig pentru cei care obişnuiesc să meargă pe bicicletă“, a declarat Alex Lambeek, vicepreşedinte Nokia.

Încărcătorul va fi pus în pus în vânzare în majoritatea ţărilor spre sfârşitul acestui an la un preţ de aproximativ 15 euro şi se adresează în special clienţilor cu acces limitat la electricitate. Încarcatorul a fost introdus deja în Kenya la un preţ de 22 de dolari.

Pentru încărcarea unui telefon un ciclist trebuie să meargă cu o viteză de minimum 6km/h. O plimbare de 10 minute la o viteză constantă de 10 km/h va genera suficentă energie pentru o convorbire de 28 de minute sau 37 de ore de stand by. Cu cât un ciclist pedalează mai tare, cu atât bateria se încarcă mai repede.

Patru noi telefoane ieftine

Nokia a mai lansat astăzi şi patru noi terminale care se adresează clienţilor din ţările sărace. Aparatele  au preţuri cuprinse între 30 şi 45 de euro.  Două dintre aparate, printre care şi cel mai ieftin, permit utilizarea a două cartele SIM diferite, ceea ce va facilita folosirea telefonului de către mai multe persoane.

Nokia controlează peste 50% din vânzările de telefoane mobile din India şi Africa şi are o prezenţă solidă pe majoritatea pieţelor emergente.

Încărcătorul mobil ecologic, inventat de doi români

Ideea încărcătorului montabil la bicicletă a Nokia nu este nouă. Motorola  a prezentat în 2007 un astfel de încărcător, iar operatorul britanic O2 a adus, în urmă cu doi ani, la un festival, biciclete statice, care permiteau încărcarea bateriei telefonului mobil prin pedalare.

Doi tineri tineri din Iaşi au inventat însă un dispozitiv care îţi încarcă telefonul mobil în timp ce mergi. Adrian Brudaru şi Cezar Ursan au inventat „încărcător ecologic“, care, prin ataşarea la pantof, transformă energia mecanică în energie electrică, suficientă pentru a încărca o baterie de 3,7V, folosită la majoritatea telefoanelor mobile.

„Încărcătorul mobil ecologic este o invenţie recentă şi constă în folosirea unui element piezoelectric pentru a transforma o parte din energia mecanică irosită în timpul mersului în energie electrică. Aceasta este folosită ulterior pentru a alimenta un acumulator care, la rândul lui, poate alimenta aproape orice dispozitiv digital mobil: telefon, mp3/mp4 player sau aparat foto. Dispozitivul se aşează în interiorul încălţămintei, între talpă şi pantof, având o formă ergonomică şi o grosime de aproximativ 5 mm“, a declarat Adrian Brudaru pentru Capital.

SURSA:news.com.au