USR-PLUS solicită PNL-ului retragerea sprijinului politic lui Mihai Chirica. Doar așa vor continua negocierile pentru buget

Filiala USR-PLUS Iași a trimis un comunicat de presă prin care precizează care sunt condițiile pe care coaliția trebuie să le respecte cu scopul de a continua negocierile pentru buget. Potrivit USR-PLUS Iași negocierile vor continua doar dacă primarul nu va fi prezent, subliniind că acest este cercetat n două dosare penale pentru infracțiuni de corupție.

USR PLUS Iași solicită ca negocierile să se desfășoare fără prezența lui Mihai Chirica, care este cercetat în două dosare penale pentru infracțiuni de corupție. După asumarea în scris a celor șapte condiții de mai sus de către Primăria Iași, PNL Iași poate desemna o echipă pentru negocierea amendamentelor propuse de consilierii USR PLUS cu privire la investiții în infrastructură, educație și mediu, reducerea cheltuielilor de funcționare și creșterea cheltuielilor de dezvoltare”, se arată în comunicatul citat, transmis de USR PLUS Iași.

În ceea ce privește proiectul final de buget, USR-PLUS Iași solicită ca acesta să fie publicat și pus în dezbaterea publică în forma în care este prezentată consilierilor, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţeles cu uşurinţă de fiecare ieşean. Se mai solicită publicarea rectificărilor bugetare aprobate în forma dezbătută în plenul Consiliului Local, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţelese cu uşurinţă de fiecare ieşean și publicarea listei obiectivelor de investiții cu indicarea tuturor surselor de finanțare și o prezentare a stadiului implementării fiecărui proiect de investiție.

Se dorește organizarea unui concurs pentru poziția de City Manager

În comunicatul anterior menționat, USR-PLUS Iași cere organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de City Manager, poziției de Arhitect Șef și poziției de Director Executiv al Direcției de Transformare Digitală și Implementare Smart City.

„Organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de City Manager, organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de Arhitect Șef, organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de Director Executiv al Direcției de Transformare Digitală și Implementare Smart City, acceptarea unui reprezentant din partea USR PLUS în comisia de recrutare pentru pozițiile mai sus menționate, care va participa la supravegherea corectitudinii concursurilor și obligația de a transparentiza toate documentele de interes public (contracte, documente de urbanism, cheltuieli efectuate etc), prin intermediul unei platforme dedicate, în decurs de maximum 8 luni de la aprobarea Bugetului. Prin intermediul acestei platforme, Primăria Iași se angajează la adoptarea și implementarea transparenței”, spun reprezentanții USR PLUS Iași, într-un comunicat de presă.

Contractele de achiziții publice trebuie publicate

USR-PLUS Iași solicită ca toate contractele de achiziții și acorduri-cadru din ultimele șase ani să fie publicate, grupate pe secțiuni inclusiv anexele și, după caz, actele adiționale ale acestora. Documentele mai vechi de 6 ani pot vor fi adăugate ulterior, dar nu mai târziu de 31.12.2022, potrivit Alianei. Se cere publicarea pe site-ul Primăriei a Programului Anual de Achiziții Publice realizat de Primărie și instituțiile/societățile comerciale din subordine.

Alianța USR PLUS Iași mai solicită publicarea tuturor anunțurilor privind organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice la Primărie și instituțiile/societățile comerciale din subordine în presa locală, pe paginile de social media, într-un timp rezonabil (minimum 30 de zile), pentru a oferi egalitate de șanse tuturor candidaților interesați. O altă cerință este publicarea rezultatelor și criteriilor de selecție aferente concursurilor organizate pentru ocuparea funcțiilor publice și anunțarea tuturor transferurilor la Primăria Iași sau la societățile subordordonate Consiliului Local, de la alte societăți de stat sau private, conform legii.

„În această direcție, se poate transmite o informare lunară către Consiliul Local, abonații la newsletterul primăriei și către presa locală cu centralizarea tuturor transferurilor realizate în luna anterioară”, spun cei din USR PLUS.

Certificatele de urbanism trebuie publicate

USR-PLUS Iași mai cere ca toate cerificatele de urbanism, reglementările din Planul Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism pentru fiecare certificat de urbanism, publicarea avizelor Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, inclusiv motivarea tehnică detaliată în cazul respingerii acestora, publicarea PUZ-urilor, etapelor de consultare publică, autorizațiilor de construire și proceselor verbale de recepție și edificare.

„Toate acestea trebuie să fie cuprinse într-un sistem integrat, disponibil online și cu filtre de căutare, pentru ca orice ieșean să aibă la îndemână toate informațiile despre orice proiect imobiliar. Publicarea documentelor se va face în integralitatea lor, nu doar a numerelor de înregistrare”, spun cei din Alianță.

Activitatea economico-financiară

Potrivit comunicatului trimis de USR-PLUS Iași se mai solicită realizarea unui audit extern asupra activității economico-financiare și de contractare- achiziții a Primăriei Iași și a societăților comerciale aflate în subordinea Consiliului Local Iași în perioada 2016 – 2021, imediat după aprobarea Bugetului anului 2021.

„Linia bugetară va fi inclusă în cadrul acestui buget. Auditul va fi realizat de către două firme din mediul privat, de renume internațional, care vor fi selectate în urma unei licitații publice”, spun cei din USR PLUS Iași.

În plus, se dorește angajarea unei firme de audit extern, cu competențe, experiență și renume internațional, pentru evaluarea anuală a personalului din Instituția Primăriei și din societățile din subordine.

Sursa foto: usrplus.ro