Semnal categoric al USR-PLUS. Coaliția stă pe un butoi de pulbere. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a ieșit de două ori în două zile pentru a-i avertiza pe liberali. Supărarea lui este maximă și atenționează că pe 28 august se va lua o decizie importantă pe scena politică. Mesajul este cu atât mai important cu cât PNL are Congresul intern la sfârșitul lui septembrie. În aceste condiții, o confrunare cu cei din alianța de guvernare nu este tocmai binevenită.

Cristian Ghinea a folosit cuvinte dure, vineri, la Timişoara. El a spus că este „enervant” ca miniştrii de la USR PLUS să fie „sac de box” în campania internă a PNL. Acesta a avertizat: pe 28 august, la nivelul acestei formaţiuni politice va avea loc o şedinţă în care se va discuta despre ce va face mai departe USR PLUS.

„Este destul de enervant că în campania internă din PNL suntem folosiţi noi ca sac de box, noi, miniştrii USR PLUS mai ales. Asta trebuie să înceteze pentru că nu face decât să erodeze încrederea în parteneri şi e nevoie în coaliţie de încredere. Apoi, se tot vântură ideea că e ca în jocul ăla cu scaunele muzicale, că se plimbă unii, se aşează şi rămân oamenii pe afară, că se redistribuie ministerele ca un fel de… E o tâmpenie. Înţeleg că sunt unii supăraţi de prin PNL, nu ne-au dat ministerele lor”, a arătat ministrul.

USR-PLUS: Putem trece în opoziţie

El a susținut că ministerele nu sunt ale liberalilor. Ele au fost distribuite în Coaliție conform unei formule rezultată din alegeri.

„Înţelegem că PNL a trecut de la un guvern monocolor la un guvern de coaliţie, dar nu e ca şi când s-au dat de pomană ministere. Dacă nu mai convine această distribuţie, noi putem trece în opoziţie. Dacă. Nu zic. Dar să tot fim, aşa, ameninţaţi în discuţiile din PNL că poate îi luăm lui ăsta ministerul ăsta, poate îi luăm lui Drulă ministerul…”, a explodat Ghinea.

Ministerul lui Drulă acum performează, efectiv au ajuns la 280 la sută rată de absorbţie pe infrastructură şi la jumătatea anului au consumat toţi banii de la buget. Acesta este gradul de performanţă al lui Drulă. De ce se pune în discuţie să se ia ministerul ăsta de la Drulă?”, a declarat Cristian Ghinea, într-o conferinţă de presă.

Ghinea, mesaj dur: Dacă aşa se pune problema, atunci plecăm

Mesajul lui Ghinea a fost foarte clar şi răspicat: „Nu se pune problema de o schimbare a portofoliilor, după Congresul PNL. Dacă aşa se pune problema, atunci plecăm”.

El a enumerat cât de multe lucruri are de făcut USR-PLUS la guvernare. Sunt în derulare proiecte pe care, zice el, Alianța vrea să le termine.

„Dar nici să stăm să luăm toată ziua bobârnace nu este acceptabil”, a comentat dur Cristian Ghinea. Apoi, el a încercat să arate că Guvernul nu este în pericol să cadă.

„Vorbim de un Guvern care nu reuşeşte să facă reformele aşa cum le-am vrea noi, cei de la USR PLUS, reforme agreate în programul de guvernare. De ce nu reusşeşte? Pentru că toată lumea aşteaptă să termine jocul muzical de la PNL din Congres”, a susținut ministrul.

Cristian Ghinea a declarat, de asemenea, că în 28 august va exista, la nivelul USR PLUS, o şedinţă în care va avea loc o primă discuţie despre viitorul formaţiunii la guvernare.

„În 28 august vom avea un comitet în care colegii noştri din ţară vor veni şi vom avea o discuţie pe un raport cu ce s-a întâmplat de când suntem la guvernare. Nu se va lua atunci o decizie, dar vom avea o primă discuţie de ce vom face mai departe. Dacă e după mine, va trebui la şase luni să spunem partidului asta am reuşit să facem, asta nu am reuşit, mai stăm, nu mai stăm, preferinţa mea ar fi să mai stăm cât putem încă să livrăm”, a conchis Ghinea.

Sursă foto: Dreamstime