USR Bucureşti îi solicită primarului general, Gabriela Firea, să renunţe la planul de a testa un eşantion de 10.000 de bucureşteni, apreciind că acest lucru ar pune o presiune „inutilă” pe specialişti şi pe aparatura necesară pentru procesarea rezultatelor.

„Testele pentru depistarea COVID-19 trebuie folosite exclusiv pentru cei care au nevoie, adică pentru cei care îndeplinesc criteriile de testare aşa cum sunt ele stabilite în acest moment. Orice altă variantă înseamnă risipă de resurse materiale şi umane, resurse care sunt oricum la limită în România.

”Presiune inutilă pe specialiști”

Din acest motiv, planul Gabrielei Firea de a testa 10.000 de persoane este nu doar inoportun, ci de-a dreptul periculos.

O astfel de testare în Bucureşti ar pune o presiune inutilă pe specialiştii şi pe aparatura necesară pentru procesarea testelor”, arată USR Bucureşti într-o postare pe Facebook.

Uniunea atrage atenţia asupra faptului că există medici care „stau zile întregi pentru a fi testaţi”, oameni în carantină, precum şi pacienţi care trebuie să afle dacă au sau nu COVID-19.

”Un capriciu politic”

„Testarea multora dintre aceşti oameni ar putea fi întârziată din cauza capriciului politic al Gabrielei Firea. Solicităm Gabrielei Firea să renunţe la planul de a testa la întâmplare 10.000 de bucureşteni. Aceste teste nu trebuie consumate pe acţiuni de imagine ale unor edili care vor cu orice preţ să obţină câştig politic din această pandemie. Testele sunt pentru cei care au nevoie de ele”, menţionează reprezentanţii USR.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, pentru Digi 24, că ministerul său nu va cheltui bani pentru testarea pe care intenţionează să o deruleze Primăria Capitalei împreună cu Institutul de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

De asemenea, întrebat dacă proiectul poate fi realizat fără acordul ministerului, el a spus că „poate fi realizat în măsura în care şi-l asumă Primăria Capitalei”.

PMB asigură doar suportul tehnic

Suportul tehnic privind testarea unui număr de bucureşteni, în contextul epidemiei de coronavirus, va fi gata joi, anunţa, sâmbătă, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, conform Agerpres.

„Toată echipa de lucru funcţionează în vederea începerii acestor analize. Joi este gata tot setul de proceduri şi modul în care se va începe şi după ce criterii”, a explicat Bădulescu.

Cât priveşte începerea efectivă a testării, Bădulescu a spus că PMB asigură doar suportul tehnic: „Despre testare, întrebaţi specialiştii, pe domnul Streinu-Cercel (directorul Institutului ‘Matei Balş’ – n.r.), noi asigurăm doar suportul tehnic până la introducerea metodei medicale în această activitate”.