Ursula von der Leyen a subliniat că țările care au început campania de vaccinare anti-COVID au recurs la proceduri urgente de autorizare de punere pe piaţă.

„Unele ţări au început vaccinarea puţin înaintea Uniunii Europene, este adevărat. Dar ele au recurs la proceduri urgente de autorizare de punere pe piaţă, în 24 de ore. Comisia şi statele membre au fost de acord să nu facă niciun compromis în privinţa exigenţelor de securitate şi de eficacitate legate de autorizarea unui vaccin”, a transmis Ursula von der Leyen într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, citat de afp.com

Ursula von der Leyen, despre strategia europeană de vaccinare

„UE a pornit mai târziu, dar a fost decizia cea bună”, a subliniat președintele Comisiei Europene.

Luni, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a avut aceeaşi poziţie. Potrivit acestuia, britanicii „îşi asumă multe riscuri în această campanie de vaccinare”.

„Concetăţenii noştri nu ar accepta să ne asumăm toate riscurile, împotriva avizelor oamenilor noştri de ştiinţă, pentru această campanie de vaccinare”, a adăugat acesta la postul de radio France Inter.

Luni, la Berlin, a avut loc o reuniune între liderii germani şi mai multe companii farmaceutice în încercarea de a relansa campania de vaccinare, care stagnează în numeroase ţări europene, în lipsă de stocuri.

Laboratorul AstraZeneca, ale căruia întârzieri au stârnit nemulţumirea unor lideri europeni, va creşte în cele din urmă cu 30% în primul trimestru distribuţia pe piaţa europeană a vaccinului său autorizat vineri de UE.

„Ca să fie clar, noi vrem aceste vaccinuri. AstraZeneca ne-a atenţionat despre întârziere în ultimul moment şi fără a oferi motive convingătoare. Acum este nevoie de transparenţă”, a spus Ursula von der Leyen, conform sursei menționate.

Întârzierile de vaccinuri

Anunţul privind aceste întârzieri a alimentat speculaţiile legate de posibile livrări către Marea Britanie cu vaccinuri produse de acest grup farmaceutic în UE, în detrimentul obligaţiilor sale contractuale cu Bruxellesul.

„Vrem să ştim ce e produs în fabricile sale europene, ce a fost exportat, unde s-a exportat şi ce a fost stocat. Mai bine să existe transparenţă decât zvonuri”, a spus președintele Comisiei Europene.

Într-un interviu pentru cotidianul olandez De Volkskrant, apărut tot marţi şi citat de Reuters, Von der Leyen a declarat că problemele cu livrările ar urma să fie reduse în al doilea trimestru din acest an, când capacitatea de producţie a BioNTech/Pfizer va creşte şi când vor fi aprobate şi alte vaccinuri, printre care unul de la Johnson & Johnson.

Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la şase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar. Totuşi, producţia se dovedeşte o provocare uriaşă, cu mai multe probleme de început.

„E ca un maraton în care nu am alergat decât primii kilometri. Avem nevoie de o formă fizică bună şi nervi de oţel, dar sunt încrezătoare că vom ajunge la final”, a conchis Ursula von der Leyen.