Următorul șef NATO. Duminică, generalul Onno Eichelsheim, şeful Statului Major al armatei olandeze, a afirmat că Statele Unite și „majoritatea națiunilor occidentale” sprijină candidatura premierului demisionar Mark Rutte pentru funcția de secretar general al Alianței.

„De fapt, pare foarte pozitiv”, a declarat el în cadrul unei emisiuni săptămânale difuzate de NPO 1.

Mark Rutte ar putea fi următorul șef NATO

Următorul șef al NATO. Până în prezent, Mark Rutte este singurul candidat declarat pentru această funcție. Uneori însă, se menționează numele premierului estonian Kaja Kallas și al ministrului leton de externe Krisjanis Karins.

Rutte va părăsi definitiv funcția de premier după formarea unui nou guvern în urma alegerilor generale din Olanda din 22 noiembrie. El a condus deja guvernul olandez timp de treisprezece ani.

La NATO, numirea unui secretar general se realizează prin consens între cele 31 de țări membre, în cadrul unei proceduri adesea opace, rezultat al negocierilor dintre ambasadorii Alianței, sub indicațiile capitalelor lor. Decanul reprezentanților permanenți (ambasadorii) – în prezent croatul Mario Nobilo – este responsabil de testarea apei în vederea obținerii unui consens, potrivit explicațiilor unui diplomat.

Statele Unite sunt de departe cel mai puternic aliat. Prin urmare, au un cuvânt decisiv în procesul de numire a unui nou secretar general.

Generalul Eichelsheim a afirmat că există o șansă „foarte bună” ca Rutte să îl înlocuiască pe Stoltenberg. El a adăugat că se așteaptă ca numirea să fie anunțată în aprilie sau mai – înainte de summitul NATO programat pentru 9-11 iulie la Washington.

„Bineînţeles, discuţii vor trebui, fără îndoială, să aibă loc aici şi acolo”, a declarat el.

Mark Rutte
Mark Rutte; SURSA FOTO: Dreamstime

Succesorul lui Jens Stoltenberg ar putea fi anunțat până la începutul lunii aprilie

În briefingul de presă de săptămâna trecută, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a fost întrebată când ar putea fi anunțat succesorul lui Jens Stoltenberg. A fost întrebată, totodată, dacă Mark Rutte ar fi un bun candidat. Ea a răspuns că NATO începe să se îndrepte către selecția viitorului secretar general. A spus și că aliații doresc să încheie acest proces de selecție probabil în primul trimestru al anului calendaristic curent. Asta ar însemna, așadar, până la începutul lunii aprilie.

„Suntem nerăbdători să ducem acest proces la bun sfârşit”, a afirmat Julianne Smith.

„În ceea ce priveşte cine va fi persoana care va fi selectată, bineînţeles că nu am nimic de spus în această privinţă. Nu cred că este un secret, totuşi, că am auzit de la (Mark) Rutte însuşi, premierul Rutte, că acesta şi-a exprimat interesul. Aşadar, este o persoană pe care Alianţa o analizează”, a adăugat ambasadoarea SUA.

„Dar este un proces în curs de desfăşurare şi mă aştept ca acesta să ajungă la un fel de decizie în următoarele câteva luni”, a mai precizat Julianne Smith.