Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat că a început o investigaţie pentru a stabili dacă directorul executiv al Erste, Andreas Triechl, a indus în eroare investitorii înainte de anunţa revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an.
De asemenea, autoritatea verifică un portofoliu de contracte CDS din evidenţa contabilă a grupului. Erste, a doua mare instituţie de credit din Europa Centrală şi Est, prezentă în România prin intermediul BCR, a confirmat că autoritatea financiară i-a cerut să furnizeze informaţii în cadrul anchetei, potrivit Reuters. Grupul financiar austriac a anunţat pe 10 octombrie că se confruntă cu o pierdere netă de până la 800 de milioane de euro pentru acest an, din cauza unor pagube cauzate de portofoliul de credite în valută din Ungaria, de expunerea pe datoria suverană a statelor din zona euro şi de portofoliului de contracte CDS (credit default swaps – asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată).
UPDATE: Reprezenatnții Erste confirmă faptul că Autoritatea pentru Piața Financiară(FMA) a solicitat Erste mai multe informații ân legătură cu anunțurile, unele considerate surprinzătoare, făcute pe data de 10 octombrie.
În exclusivitate pentru Capital, reprezentanții departamentului comunicare al Erste Bank  au declarat că „FMA ne-a cerut să răspundem la şase întrebări pe tema de portofoliului de CDS-uri în contextul anunţului adhoc din 10 octombrie. Este procedura FMA standard în astfel de situaţii, suntem convinşi că am acţionat corect şi vom furniza toate documentele solicitate. Pentru moment, nu avem nici un document oficial prezentat de către FMA în ceea ce priveşte investigaţia conducerii Erste Group în legătură cu declaraţii anterioare referitoare la perspectivele de profit ale băncii.”