Comisia Europeană a trimis avertizări la opt state membre, printre care şi România, că nu respectă standardele europene pentru calitatea aerului.

Cele opt state care au primit scrisori de avertizare de la Comisie sunt Austria, Belgia, Danemarca, Grecia, Franţa, Ungaria, Slovacia şi România.

Notificările sunt pe tema emisiilor de particule mici (PM 10). Potrivit legislaţiei europene, s-au stabilit ţinte ce ar fi trebuit să fie atinse până în 2005, iar unele state au cerut derogări, în unele cazuri termenul fiind decalat până în 2011. Cele opt state care au fost avertizate au depăşit deja termenele impuse în negocieri, cu excepţia României, care, potrivit comunicatului Comisiei Europene, a fost informată că trebuia să trimită o notificare până în martie 2009, dar n-a făcut-o.

Potrivit reglementărilor europene, cantitatea de particule (PM 10) din aer nu trebuie să depăşească 40 μg/m3 (medie anuală), iar concentraţia maximă de 50 μg/m3 nu trebuie să fie depăşită de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic.

UPDATE: Nu am putut obţine o reacţie din partea ministerului Mediului din cauză că:

– pe numerele de telefon fixe nu răspunde nimeni. Este afişat că programul de lucru cu publicul în ziua de vineri este doar până la ora 14:00

– România nu are ministru al Mediului. Elena Udrea susţine că şi-a încheiat interimatul

– Pe site-ul instituţiei nu este afişat decât un secretar de stat – responsabil de apă, nu de aer.

UPDATE:

Ministerul Mediului aşteaptă scrisoarea de la Bruxelles pierdută în drumul spre Bucureşti

„Comunicatul Comisiei Europene este unul general, care se referă la toate cele opt state cu probleme. Nu putem avea un punct de vedere pentru că scrisoarea de la Bruxelles nu a ajuns încă la Ministerul Mediului. Aşteptăm să vedem care sunt problemele punctuale sesizate de Comisie pentru a putea avea o poziţie oficială şi pentru a stabili măsurile care trebuie luate de ţara noastră. Probabil că scrisoarea va ajunge la Bucureşti luni sau marţi”, este punctul de vedere oficial al Ministerului Mediului după publicarea comunicatului Comisiei Europene.