Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, l-a anunţat pe premierul Emil Boc că va participa, marţi, 19 ianuarie, la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi Economie din statele UE (ECOFIN), după care va reveni la Bucureşti cu misiunea FMI, pentru o nouă evaluare a acordului.

“Marţi, eu sunt la ECOFIN şi mă întorc de acolo cu delegaţia FMI”, i-a spus Vlădescu lui Boc, în şedinţa de guvern.

România are în derulare un program de finanţare externă de 20 de miliarde de euro, coordonat de FMI, la care participă Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

FMI a virat României, anul trecut, echivalentul a circa 6,85 miliarde euro, reprezentând primele două tranşe din finanţarea prevăzută în acordul stand-by aprobat în luna mai 2009, de aproape 13 miliarde euro.

UPDATE:Evaluarea va avea loc între 20 şi 27 ianuarie

O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, va veni în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

“În perioada 20 – 27 ianuarie, o misiune FMI, condusă de Jeffrey Franks, va vizita Bucureştiul pentru a discuta a doua şi a treia revizuire a acordului cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Misiunea se va întâlni cu reprezentanţi ai Minsterului Finanţelor şi ai Băncii Naţionale a României şi va lucra îndeaproape cu misiuni ale CE şi ale Băncii Mondiale. FMI va disemina concluziile la sfârşitul vizitei”, a declarat într-un comunicat reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Potrivit lui Lybek, aprobarea celor două revizuiri de către board-ul FMI va conduce la eliberarea celei de-a treia tranşe a împrumutului, respectiv 1,5 miliarde de euro, precum şi a tranşei a patra, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Câţi bani mai avem de luat

Tranşa a treia, de 1,5 miliarde euro, era programată pentru luna decembrie a anului trecut, dar evaluarea de care este condiţionată deblocarea fondurilor a fost amânată, în lipsa unui guvern. Cea de-a patra tranşă este planificată pentru martie 2010, dar ar putea fi devansată.

FMI a anunţat că nu va finaliza evaluarea şi nu va vira următoarele tranşe din împrumut fără un buget pe 2010. Următoarea tranşă de la Comisia Europeană este de un miliard de euro.

Parlamentul a aprobat, joi, bugetul României pentru 2010, măsură solicitată de FMI pentru trimiterea la Bucureşti a unei noi misiuni de evaluare a acordului