Sindicaliştii de la metrou renunţă la greva anunţată pentru joi, după ce liderii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou au semnat cu administraţia Metrorex noul contract colectiv de muncă, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al companiei fiind avizat, miercuri, de Guvern. 

Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al companiei Metrorex, cu o uşoară scădere a fondului de salarii şi cu includerea în salariul de bază a unor sporuri ale angajaţilor.

 Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat, marţi, că bugetul Metrorex care va fi aprobat de Guvern introduce în salariul de bază o parte din sporurile angajaţilor, ceea ce ar putea opri greva de la metrou.

„S-ar putea să nu fie joi grevă la metrou, pentru că vom adopta bugetul şi apoi se poate negocia contractul colectiv de muncă. Fondul de salarii va rămâne neschimbat, poate un pic mai mic faţă de anul trecut, însă în interiorul lui dânşii (sindicatele de la metrou – n.r.) doresc modificări prin mutarea unor sume de la sporuri şi prime în salariul de bază, ceea ce pentru noi este în regulă”, a declarat, marţi, Berceanu, după o întâlnire cu transporturii.

Rădoi: S-au alocat banii necesari

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ioan Rădoi, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu administraţia Metrorex, că sindicaliştii renunţă la greva programată pentru joi după ce au semnat un nou contract colectiv de muncă.

„Din fericire pentru salariaţii metroului şi pentru călători, nu va mai fi grevă mâine (joi – n.red.). Sper că salariaţii metroului vor fi mulţumiţi după această negociere”, a spus Rădoi.

Liderul sindical a precizat că noul contract prevede o majorare a salariului de bază, prin transferarea unor sporuri în salariul tarifar. Rădoi a mai spus că s-au alocat banii necesari pentru programul de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, ce se va derula pe mai mulţi ani.

Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat că bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei a fost aprobat, iar fondul de salarii este mai mic cu aproximativ trei la sută faţă de 2009, dar veniturile angajaţilor de la metrou rămân aceleaşi ca şi anul trecut.

Staţiile Pajura şi Parc Bazilescu vor fi gata la anul

Guvernul şi Ministerul Transporturilor au ca obiectiv major modernizarea şi dezvoltarea reţelei de metrou din Municipiul Bucureşti, alocând importante resurse financiare necesare construcţiei de noi staţii şi linii de metrou, a precizat MTI. Astfel, staţiile Pajura şi Parc Bazilescu de pe Linia 4 de metrou au ca termen estimat de punere în exploatare anul 2011.

De asemenea, un obiectiv de importanţă majoră este construcţia liniei 5 Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon şi liniei 6 de legătură a reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni, a căror execuţie va genera sute de locuri de muncă, atât pe perioada execuţiei, cât şi în timpul exploatării.

SURSA: Mediafax