Cursul de referinţă anunţat marţi de BNR este mai redus cu doar 0,28 bani faţă de cel de luni, dar a atins astfel un nou nivel minim al ultimelor opt luni, de 4,1355 lei/euro, deşi leul a pierdut uşor în faţă euro din prima parte a zilei, pe fondul sentimentului negativ din regiune.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs inferior celui de marţi la 7 mai, de 4,1281 lei/euro. În şedinţa precedentă, BNR a anunţat un curs de 4,1383 lei/euro. Banca centrală a calculat pentru moneda americană o referinţă de 2,8511 lei/dolar, în creştere cu 0,22 bani faţă de cea de luni, de 2,8489 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat uşor în debutul şedinţei interbancare de marţi, iar cursul de schimb a urcat peste 4,13 lei/euro după prima oră de tranzacţionare, pe fondul corecţiei înregistrate şi de valutele din regiune.

UPDATE

Zlotul şi forintul întorc cursul leului

Întărirea monedei naţionale a luat o scurtă pauză în această după-amiază când cursul de schimb leu/euro a urcat uşor, la 4,1420, faţă de 4,1355 cât reprezintă cursul oficial comunicat de Banca Naţională în jurul orei 13:00.

Evoluţia leului a fost afectată de cea a monedelor din regiune, respectiv zlotul şi forintul, care au scăzut cu 0,4%, respectiv cu 0,5% faţă de euro.

Excesul de lichiditate din piaţa monetară a determinat diminuarea în continuare a ratelor pentru plasamentele cu scadenţa pe termen scurt la depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR). Astfel, ratele pentru plasamentele cu scadenţa la zi au coborât la 4,61 – 5,11%, de la 6,5 – 7% cât erau luni, iar dobânzile pentru depozitele la o săptămână au coborât de la 7,07 – 7,57% la 5,79 – 6,29%.

Potrivit dealerilor, îmbunătăţirea sentimentului investitorilor faţă de economia românească şi cumpărările de lei din ultima perioadă au dus la creşterea lichidităţii din piaţă. Totodată, în această perioadă, banii blocaţi în conturile de la Ministerul de Finanţe s-au întors în piaţă întrucât mai multe emisiuni de titluri au ajuns la scadenţă.

SURSA: Mediafax