Retailerul de electronice, electrocasnice şi IT&C Flamingo, operatorul reţelei Flanco, intră în insolvenţă, după ce negocierile companiei cu ING Bank au eşuat, instituţia fianciară demarând executarea silită a stocurilor din unele magazine ale companiei.

Flamingo confirmă informaţiile aflate de capital.ro, potrivit cărora mai multe magazine Flanco au fost închise în cursul acestei dimineţi, fiind vorba de un psibil sechestru pe stocul de marfă în condiţiile în care retailerul a contractat un credit de la ING, care este garantat cu bunurile aflate în magazine.

Cererea de reorganizare judiciară (insolvenţă) care îi conferă companiei protecţie faţă de creditori se va judeca joi la Tribunalul Bucureşti.

„În ciuda eforturilor intense, negocierile cu ING au eşuat, solicitarea Flamingo de reducere suplimentară a datoriei fiind refuzată, banca luând decizia de a demara astăzi executarea silită a stocurilor aflate în unele magazine ale companiei. În acest context, în ciuda faptului că întreg planul de redresare a companiei se află în stadiul final de implementare, am luat decizia de a proteja compania împotriva creditorilor prin declanşarea procedurilor de reorganizare judiciară (insolvenţă)”, se arată într-un comunicat al companiei.

Retailerul mai precizează că în ultimele 3 luni, compania a derulat negocieri dure şi intense cu băncile finanţatoare pentru restructurarea creditelor, în direcţia diminuării lor, convertirii în alte instrumente financiare decât cele standard sau chiar obţinerii de bani suplimentari.

Angajaţii au găsit lacătul pe uşă

Angajaţi ai magazinului Flanco World din complexul commercial Cora Pantelimon au declarat azi pentru capital.ro că în momentul în care s-au dus la lucru în această dimineaţă au găsit lacătul pus şi au fost înştiinţaţi că nu pot intra, fiind pus sechestru pe marfă.

Contactat ulterior de capital.ro, directorul de vânzări al Flamingo, Lucian Mitran, a declarat că nu poate da detalii, însă a precizat că societatea va da un comunicat de presă în cursul zilei de azi. Totodată, compania le-a comunicat furnizorilor interesaţi de situaţia magazinelor că acestea se află în inventar.

Flamingo a anunţat în noiembrie că a ajuns la un acord cu ING NV Amsterdam  privind prelungirea liniei de credit de 17,5 milioane de euro. Potrivit datelor de la Arhiva Garanţiilor Imobiliare, acordul a fost încheiat pe 23 iunie 2009, iar distribuitorul de electrocasnice a garantat cu toate „bunurile mobile” aflate în reţeaua de magazine. Pe lista garanţiilor se află şi magazinul Cora Pantelimon.

La publicarea rezultatelor financiare trimestriale, conducerea Flamingo susţinea că se află „în negocieri avansate cu celelalte două banci pentru restructurarea datoriilor”. Pe 19 noiembrie, retailerul a anunţat însă că va merge pe varianta lansării unor obligaţiuni convertibile în acţiuni „menite a recapitaliza compania”. Prin emisiunea de obligaţiuni, Flamingo spera să atragă 29 de milioane de lei.

Vânzări în scădere, pierderi în creştere

Vânzările Flamingo au fost afectate de scăderea vânzărilor. Grupul Flamingo a înregistrat în primele 9 luni o scădere de 48% a cifrei de afaceri în lei, la 270 de milioane de lei (69 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestrul al treilea, scăderea a fost de 53%, mai mare decât media primelor 9 luni.

În acelaşi timp, pierderile din primele 9 luni au ajuns 14,8 milioane euro, de peste patru ori mai mari decât în primele nouă luni din 2008.

Pe de altă parte, restructurarea reţelei a lăsat compania cu 83 de magazine cu o suprafaţă totală de 44.000 de metri pătraţi, cu 15.000 de metri pătraţi mai puţin decât la finele anului trecut.

Mai multe firme au cerut în cursul acestui an în instanţă insolvenţa firmelor din grupul Flamingo, printre ele numărânduse retailerul Spar, aflat, la rândul său, în insolvenţă, dar şi reţeaua de cash&carry Selgros.

Adamescu, proprietarul din umbră al Flamingo

Criza financiară a determinat schimbări şi în acţionariatul Flamingo. În prezent, cel mai important acţionar este în continuare Dragoş Cincă, fondatorul grupului, cu 25,19% din titluri, iar firma Nova Trade, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu deţine14,94% din acţiuni, iar fiul lui Ion Ţiriac, Alexandru Ion Ţiriac, deţine o participaţie de 5,12%.

Pe de altă parte, firma Midfair Limited din Cipru a preluat la mijlocul lunii septembrie, prin intermediul Midfair Management Services Bucureşti, 22% din acţiunile Flamingo, de la fondul american de investiţii QVT. Midfair Management Services are sediul în complexul comercial Unirea deţinut de Adamescu şi, potrivit unor informaţii neoficiale, firma ar fi controlată de omul de afaceri. De altfel, pentru scurtă vreme, fiul său, Alexander Adamescu, a fost preţedinte al Consiliului de Administraţie al Flamingo.