Ca urmare a solicitării Ministerului Afacerilor Externe de a completa planul de măsuri privind sprijnirea romanilor aflaţi în Italia, Ministerul Turismului a răspuns că se va implica activ în schimbarea imaginii României în mentalul colectiv al cetăţenilor italieni, printr-o promovare pozitivă a ţării noastre precum şi a cetăţenilor români, în special în această perioadă când ministrul Udrea, se află la Milano la târgul de turism.
 
„Ministerul Turismului va promova obiective culturale ale României, în special a celor care amintesc de legăturile strânse dintre cele două popoare, prin istoria lor comună şi va organiza vizite în România pentru jurnalişti de la renumite publicaţii italiene. Aceştia vor cunoaşte astfel în mod nemijlocit România şi felul de a fi al românilor, sperând că vom contribui astfel la o prezentare mai corectă a ţării noastre în Italia”, se arată într-un comunicat de presă.

În paralel, Ministerul Turismului va realiza evenimente de promovare turistică a României în mai multe oraşe ale Italiei.

Principala structură responsabilă pentru aceste acţiuni va fi Direcţia Generală Promovare Turistică, iar fondurile necesare vor proveni din bugetul Ministerului Turismului.

UPDATE:

Cu ocazia deplasării la Milano, Ministrul Turismului s-a întâlnit joi (19 februarie) cu prefectul oraşului, Gian Valeriu Lombardi cu care a discutat despre parteneriatul în domeniul turismului, dar şi despre situaţia dificilă a românilor din Italia, „victime” ale propriilor conaţionali, ca urmare a faptelor comise pe teritoriul peninsulei, de unii cetăţeni de origine română. Elena Udrea şi-a arătat disponibilitatea pentru derularea unei ample campanii de promovare a Românie. De asemenea, ministrul turismului a solicitat sprijinul prefercturii din Milano pentru organizarea unor evenimente cu scopul mediatizării pozitive a realităţilor româneşti, sprijin obţinut de altfel.