Omul de afaceri Dinu Patriciu este, împreună cu fostul premier al Georgiei, Lado Gurgenidze, noul proprietar al băncii georgiene People’s Bank, potrivit presei din această ţară.

Procentul de acţiuni deţinut de Dinu Patriciu şi Lado Gurgenidze nu a fost încă dezvăluit, mai multe detalii urmând să fie făcute publice săptămâna viitoare, scrie interpressnews.ge.

Patriciu ar fi cumpărat acţiunile după mai multe tranzacţii derulate la bursa georgiană. Omul de afaceri român nu a putut fi contactat încă pentru detalii.

UPDATE: Autorităţile georgiene confirmă vânzarea băncii

Firma britanică Eurooil, o subsidiară a RAK Investment Bank, a vândut People’s Bank of Georgia (Banca Populară din Georgia – în traducere rusească, n.r.), pe care o cumpărase la începutul lui 2009, informează agenţia rusă de presă Interfax. Noul proprietar este un organism creat special în acest scop de fostul prim-ministru georgian Vladimir  Gurgenidze împreună omul de afaceri român Dinu Patriciu, fondator şi conducător al grupului Rompetrol.

Potrivit Interfax, autoritatea de supraveghere financiară din Georgia a confirmat că banca a fost vândută, dar nu a oferit detalii. Directorul general al instituţiei de credit, Zurab Tsulaya, va face anunţul oficial în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc săptămâna viitoare.

Banca Populară a Georgiei a fost înfiinţată în octombrie 2002 şi dispune de o reţea de 211 sucursale în întreaga ţară. Instituţia de credit este a 27-a cea mai mare din Georgia, în funcţie de active, şi a 337-a din Comunitatea Statelor Independente, potrivit clasamentului celor mai mari 1000 de bănci din regiune, întocmit de Interfax.

Ultimele raportări financiare ale băncii georgiene datează din trimestrul trei al anului 2008, în timp ce restul băncilor georgiene au făcut raportări către banca centrală de la Tbilisi şi la sfârşitul primului semestru al acestui an.

UPDATE 2: Gurgenidze, partenerul-surpriză al lui Patriciu

Lado Gurgenidze e bancher de carieră, cu 10 ani de experienţă în investiţii bancare; este cetăţean britanic de origine georgiană, născut şi crescut în Tbilisi, dar educat în SUA, la Middlebury College şi Emory University.

Lado Gurgenidze a devenit prim-ministru al Georgiei în noiembrie 2007. Înainte de aceasta a fost CEO al Băncii Georgiei, prima bancă din Georgia listată la bursa din Londra. În noiembrie 2008, Gurgenidze a demisionat din postul de premier pentru a conduce o nouă comisie „anti-criză”, după spusele preşedintelui Georgiei Saakashvili. În prezent, Gurgenidze este preşedintele unei comisii însărcinate să stabilizeze sectorul financiar.

Înainte de a lucra ca CEO la Banca Georgiei, Gurgenidze a fost manager regional pe Europa pentru Putnam Lovell NBF, o firmă de investiţii bancare axată pe sectorul de servicii financiare. Putnam Lovell BNF este deţinut de Banca Naţională a Canadei, a şasea ca mărime din Canada. Gurgenidze a lucrat şi pentru ABN AMRO Corporate Finance în diverse funcţii manageriale, printre care şi ca director al filialei din Rusia şi Comunitatea Statelor Independente.

UPDATE 3: Patriciu a mai vrut să cumpere o bancă

După vânzarea grupului Rompetrol către firma de stat kazahă KazMunaiGas, Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat om din România, cu o avere de 2 miliarde de euro, potrivit „Top 300 Capital”. Omul de afaceri, unul dintre cei mai mari posesori de cash din zonă la ora actuală, nu se mai rezumă la business-ul cu petrol, are afaceri în energie regenerabilă, media, sectorul de intermediri financiare şi imobiliare, în România, Europa Occidentală, dar şi în ţări din spaţiul ex-sovietic.

Patriciu nu este la prima achiziţie a unei bănci. Potrivit unor relatări din presă, omul de afaceri ar fi încheiat la sfârşitul anului trecut o înţelegere cu Erste Bank pentru achiziţia Anglo-Romanian Bank, instituţie de credit din grupul BCR, dar care are sediul la Londra. Valoarea tranzacţiei ar fi fost de 100 de milioane de dolari, dar tranzacţia nu s-a mai perfectat. Potrivit „Ziarului Financiar”, Patriciu ar fi ales Anglo-Romanian Bank tocmai datorită expunerii pe care o are în state din spaţiul ex-sovietic, mai ales în Kazahstan şi Georgia.