Negocierile dintre sindicaliştii Metrorex şi ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu au eşuat, astfel încât marţi angajaţii de la metrou vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. Discuţiile au început puţin după ora 09:00 şi s-ar putea finaliza în jurul orei 12:00.

Astfel, metroul nu va circula marţi până la ora 16:00, urmând ca îndeplinirea minimului legal de 30% din activitate să fie realizată între orele 16:00 şi 23:00.

Revendicările sindicaliştilor de la Metrorex au la bază o creştere salarială cu circa 20%, însă ministrul Radu Berceanu a anunţat încă de săptămâna trecută că nu poate negocia nimic pe această temă până la aprobarea bugetului companiei pe anul 2010.

Potrivit reprezentanţilor Ministeurlui Transporturilor venitul mediu net al angajaţilor Metrorex este de circa 3.600 de lei (salariul şi bonusurile acordate).

În schimb, liderul sindical Ion Rădoi a declarat că salariul mediu este de aproximativ 1.500 – 1.600 de lei.

UPDATE:
Dacă ministrul se răzgândeşte, greva se suspendă

Potrivit liderului sindical Ion Rădoi, în timpul discuţiilor nu s-a ajuns la niciun acord, însă greva generală poate fi suspendată dacă ministrul Berceanu şi reprezentanţii ministerului Transporturilor vor decide până la urmă în cursul acestei zile să crească salariile angajaţilor Metrorex.

Rădoi a menţionat că în cursul acestei zile urmează să primească un telefon din partea ministrului, pentru a-i comunica decizia luată. Dacă salariile nu vor creşte, trenurile nu vor circula în nicio zi până nu se va găsi o soluţie pentru revendicările sindicale.

Pe de altă parte, Ioan Rădoi a spus că ideea generată de unul din secretarii de stat din MTI, potrivit căreia subvenţia de stat pentru  Metrorex ar trebui desfiinţată, este o idee proastă ce se va resimţi în buzunarul călătorilor.

Rădoi a explicat că în prezent subvenţia la Metrorex este de 50% din preţul unei călătorii, iar dacă aecasta va fi eliminată, preţul ar putea ajunge la 4 lei pentru o cartelă de două călătorii.

UPDATE 2:
„Cei de la Metrou au salarii foarte bune faţă de alte categorii sociale”

„Venitul mediu brut la metrou este de 3.600 de lei lunar, iar venitul net este de 2.600 de lei. Sunt salarii foarte bune faţă de alte categorii sociale. Cum au putut trăi cu aceste salarii, angajaţii Metrorex mai puteau trăi o lună şi jumătate pentru că propunetea mea a fost să menţinem aceste veniuri până când avem bugetul general aprobat şi bugetul ministerul transporturilor, implicit şi bugetul Metrorex, deci nişte elemente în care ambele părţi să ştie cum negociază”, a declarat ministrul Radu Berceanu într-o conferinţă de presă susţinută după negocierile cu sindicaliştii de la Metrou.

„Cei de la Metrou vor ca fondul de salarii să fie fix, restul veniturilor urmând să fie estimative. Doar fondul de salarii foarte mare să fie cunoscut… Mai mult de jumătate din bugetul de venituri şi cheltuieli este reprezentat de subvenţii. Cei 4.250 de lucrători de la metrou vor să aibă un fond de salarii dublu decât încasările de la călători. Cred că sub 0,1% dintre cei care circulă cu metroul câştigă mai mult decât salariul mediu de la metrou”, a mai comentat Radu Berceanu.

UPDATE 3: Ministrul Berceanu ameninţă cu justiţia

Berceanu a declarat, în urma întâlnirii cu reprezentanţii sindicatului de la metrou că ar putea apela la justiţie pentru a împiedica greva generală, întrucăt există deja un precedent în care sindicaliştii au pierdut.

„Îmi aduc aminte că într-o situaţie similară, dânşii au pierdut în justiţie, pentru că dumnealor consideră că o treime din activitate pot să o stabilească cum vor. Justiţia a fost atunci de părere că o treime din activitate înseamnă un tren din trei, nu o treime din perioada în care ar trebui să circule metroul”, a explicat Berceanu.

Potrivit acestuia, din moment ce există acest precedent, ministerul pe care îl conduce ar putea apela foarte uşor la aceeaşi soluţie, chiar dacă el personal nu doreşte „să ne situăm pe astfel de poziţii de forţă, sau pe pooziţii în care încercăm să utilizăm justiţia să să forţăm cealaltă parte să accepte anumite lucruri”.

Sindicaliştii vor să câştige de două ori mai mult decât produc

Ministrul Berceanu a precizat că 45% din cheltuielile prevăzute în bugetul din acest an(285 de milioane de lei, n.r.) sunt cheltuieli cu salariile.

„Cei 4250 de angajaţi de le matrou vor să aibă salarii mai mari de două ori decât încasează de le cei care călătoresc cu metroul”, a mai spus Berceanu. El a explicat că acest lucru se întâmplă în condiţiile în care veniturile proprii ale Metrorex sunt de numai 140 de milioane de lei, iar cheltuialile salariale se ridică la 285 de milioane de lei.

Discuţiile nu pot fi amânate până anul viitor, dar vor continua luni şi în zilele următoare

În timpul negocierilor de luni dimineaţa dintre ministru şi liderii sindicali, acesta le-a propus amânarea discuţiilor despre creşterile salariale până anul viitor, când va fi stabilit un buget clar, dar mai mult, va fi ales un ministru şi un guvern stabil.

Minitrul a precizat că sindicaliştii nu au fost de acord cu această propunere, dar au stabilit să comunice telefonic în cursul zilei de luni şi chiar să se mai întâlnească în cursul serii, după şedinţa de guvern de la ora 16.00, pentru a vedea dacă există o soluţie pentru evitarea grevei la metrou.

„Am stabilit să comunicăm telefonic şi eventual să ne mai întâlnim în seara asta, sau maine dimineaţă. Adică mâine dimineaţă am înţeles că nu ne putem întâlni pentru că au anunţat că va fi grevă…. Deci o să ne întâlnim după ce se termină greva. Cel puţin aşa au spus. […] Am spus că voi discuta cu primul minstru, pentru că azi avem o şedinţă la ora 16”, a subliniat ministrul Radu Berceanu.