"Protestăm deoarece Franţa doreşte blocarea pieţei unice şi libere de transport rutier din Uniunea Europeană prin promovarea unei politici neoprotecţioniste. Preşedintele francez Emmanuel Macron este iniţiatorul 'loi Macron', legea protecţionistă prin care Franţa impune plata salariului minim francez şi măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români şi estici, în scopul eliminării acestora de pe piaţa franceză şi europeană de transport internaţional. Sperăm ca Primăria Capitalei să accepte cererea noastră de protest, iar autorităţile române să apere interesul României şi al industriei româneşti de transport rutier", a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR. 

UNTRR consideră că prin aplicarea de către Franţa a unui salariu minim în transporturi se încalcă suveranitatea unui stat membru Uniunii Europene faţă de alt stat membru şi solicită autorităţilor române să intervină pentru suspendarea aplicării Legii Macron firmelor de transport rutier din România şi subliniază că Franţa poate stabili salariul minim pentru angajaţii firmelor franceze. 

"Totodată, măsura de a interzice efectuarea odihnei săptămânale normale în cabina vehiculului pe teritoriul Franţei este evident îndreptată împotriva transportatorilor străini, pentru că în mod normal şoferii francezi îşi vor efectua aceasta perioadă de odihnă acasă. Subliniem însă faptul că transportul rutier, prin natura sa, este o activitate cu un caracter mobil şi transnaţional. În acest context, Franţa solicitat şoferilor să doarmă la hotel deşi nu dispune de suficiente facilităţi de parcare care să ofere în acelaşi timp şi cazare şi care să fie sigure pentru şoferii străini şi marfa transportată. Reamintim numeroasele atacuri împotriva camioanelor române, poloneze şi din estul UE suferite de transportatorii noştri în ultimii ani în parcările din Franţa", se menţionează în comunicat. 

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

AGERPRES