Având în vedere declarațiile publice cu privire la realizarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui Proiect de constituire a corpului de constatatori de daună independenți, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) solicită președintelui Autorității de Suăraveghere Financiară (ASF) să manifeste diligență și rigoare în elaborarea acestei reglementări, pentru a elimina potențiale efecte negative asupra consumatorilor, se arată într-un comunicat al organizației.

Acest lucru devine cu atât mai important cu cât această reglementare poate avea efecte negative pentru cei șapte milioane de posesori de vehicule din România, menționează comunicatul citat.

Reprezentanții UNSAR nu resping actualizarea și îmbunătățirea cadrului de reglementare în ceea ce privește constatarea de daune externă, însă consideră că realizarea unui Corp de constatatori, la care toți cei care practică această activitate au obligația de a se înscrie, creează premisele unor dezechilibre în piața de asigurări RCA, cu impact negativ în special asupra consumatorilor.

UNSAR consideră că un astfel de corp de constatatori are potențialul de a provoca prejudicii majore atât asiguraților, cât și păgubiților și mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare și evaluare a daunelor, o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creșterii costurilor aferente regularizării daunelor.

Primele de asigurare auto pot crește semnificativ atât din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar și a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.

Costurile vor fi suportate de toți posesorii de vehicule din România (circa 7 milioane de cetățeni), nu doar de către păgubiți (aproximativ 300.000 persoane în medie anual), spun cei de la UNSAR.

„Reamintim faptul că înaintea propunerii de elaborare a unui proiect care vizează constituirea unui astfel de Corp de constatori,  ideea a fost promovată preponderent de către Asociația Service-urilor Independente (ASSAI). Considerăm vital ca, pentru îndeplinirea scopului implicit al acestui proiect, de creștere a gradului de protecție a consumatorului, atât ASSAI, cât și toate celelate asociații implicate încă în dezbaterea acestui proiect să manifeste transparență și să aducă clarificări publice privind membrii, statutul și obiectivele lor”, mai spune comunicatul.

Un proiect de lege în acest sens (CEETAR) a fost respins în anul 2015 de Senatul României, comisiile avizatoare din Camera Deputaților, având de asemenea punct de vedere negativ de la Guvern și de la Consiliul Concurenței, unul dintre oponenții vocali ai acestui proiect, la acea vreme, fiind și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări.