Săptămâna aceasta, studenţii Universităţii Spiru Haret au ieşit în stradă, nemulţumiţi de faptul că universitatea a luat decizia dublării taxei de studiu faţă de anul trecut, de la 2.500 de lei la 5.400 de lei. Anul trecut, conducerea Universităţii a mai mărit o dată taxele, de la 1.800 de lei la 2.500 de lei.

"Considerăm intolerabilă inducerea studenților în eroare prin înmatricularea lor cu taxe mici doar pentru ca acestea să fie crescute ulterior fără măsură de conducerea universității", au declarat liderii Asociaţiei Studenţilor de la Spiru Haret.
400 de lei licenţa, la Ovidius
Febra scumpirilor nu a cuprins doar universităţile private, ci şi pe cele de stat. În pragul examenului de licenţă, studenţii Universităţii Ovidius sunt revoltaţi pentru că trebuie să plătească o taxă pentru susţinerea examenelor de licenţă sau disertaţie, indiferent dacă sunt pe locurile cu sau fără taxă. O taxă, care se încadrează între 400 şi 500 de lei pentru susţinerea examenului de licenţă sau disertaţie. taxa trebuie plătită de toţi studenţii indiferent de situaţia lor, adică pe locurile bugetate sau nu. Explicaţia este că unii dintre studenţi au urmat cursurile cu taxă în anumiţi ani, apoi au reuşit, în urma recalculării mediilor, să treacă la buget. Rectorul Universităţii Ovidius spune că taxa se plătea şi în trecut, numai că acum suma trebuie achitată şi de cei care sunt la locurile fără taxă.

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a majorat cu sume cuprinse între 200 şi 2.000 lei, în funcţie de opţiunile facultăţilor, taxele pentru studenţii care vor ocupa, după sesiunea din vară, cele peste 1.200 de locuri nebugetate. Dacă la cele mai multe facultăţi taxa de studiu s-a majorat de la 2.200  la 2.400 lei pe an, la Facultatea de Medicină, specializarea medicină şi medicină dentară, taxa aproape că s-a dublat, de la 3.000 lei la 5.000 lei pe an. spre deosebire de universitatea din Constanţa, noile tarife de studiu îi vor afecta doar pe cei care vor intra cu taxă la Universitatea Dunărea de Jos, la admiterea din această vară. Cei care sunt deja studenţi vor plăti vechea taxă.
Şi taxele de studiu de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi vor fi majorate cu 20%, în acest an universitar.