Purtătorul de cuvânt al Universităţii Harvard, Kevin Galvin, a declarat miercuri că instituţia este în mijlocul unei tranzacţii care a fost demarată înainte ca autorităţile din România să-l aresteze pe Dragoş Lipan Secu, în luna ianuarie 2014. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au acuzat pe Dragoş Lipan Secu că ar fi aranjat cu vânzătorii de păduri să mărească în mod artificial preţurile plătite de Scolopax, firmă a unui fond de investiţii al Harvard.

'Această tranzacţie face parte dintr-un proces care a început în luna noiembrie 2013', a informat Kevin Galvin într-un comunicat de presă. 'Tranzacţia nu va afecta angajamentul în România, dar din cauza procedurilor de negociere care se derulează în prezent nu putem să facem alte comentarii' se mai arată în comunicat.

Potrivit Harvard Crimson, ziarul studenţilor de la Harvard, universitatea a scos la vânzare peste 32.000 de hectare de pădure în România însă purtătorul de cuvânt Kevin Galvin a refuzat să facă comentarii.

Universitatea americană Harvard, cea mai bogată universitate din lume cu o avere de 32,7 miliarde de dolari, a început să cumpere păduri în România în 2007 prin intermediul Scolopax, un SRL românesc cu sediul la Braşov controlat de Universitatea Harvard, prin divizia sa de investiţii Phemus Corp.

În timp ce procurorii susţin că Dragoş Lipan Secu a fost director la Scolopax, Universitatea Harvard afirmă că Dragoş Lipan Secu a fost un contractor şi nu un angajat iar relaţia cu Harvard Management Co. a luat sfârşit în luna decembrie 2012.

În ultimii ani, Universitatea americană Harvard şi-a majorat investiţiile în resurse naturale, inclusiv păduri, în ţări străine. Actualul preşedintele director general de la Harvard Management, Jane Mendillo, a început să considere pădurile drept un domeniu de investiţii în anii 1990 când era vice-preşedinte la Harvard Management.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: