Uniunea Europeană și-a consolidat relația cu Africa. Se dorește contracararea progresului Chinei

Summitul UE cu Uniunea Africană, care a reunit aproape 70 de șefi de stat și de guvern de pe ambele maluri ale Mediteranei la Bruxelles, joi și vineri, s-a încheiat cu o declarație comună care sărbătorește „parteneriatul reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace și dezvoltare economică durabilă” și promisiuni de investiții de anvergură în tot felul de sectoare, de la energie la vaccinuri, inclusiv cea mai recentă tehnologie de conexiune la internet prin satelit.

Noua comuniune de interese se naște cu un pachet atractiv de investiții sub braț, de 150.000 de milioane de euro până în 2027. Suma constituie o bună parte din programul Global Gateway, desfășurat în decembrie de Bruxelles pentru a finanța infrastructurile fizice şi tehnologice în diferite colțuri ale globului și pentru a contracara programul chinez al Noului Drum al Mătăsii, cu care Beijingul și-a câștigat prezența în Africa în ultimele două decenii. După ce a fost prezentat, acest pachet de investiții a fost aspru criticat pentru lipsa de specificitate și pentru că nu conține sume semnificative. A existat chiar și un articol celebru în „The Economist” pe această temă, intitulat „Why bullshit rules in Brussels” care s-ar putea traduce elegant prin ceva de genul: „De ce domnește farsa la Bruxelles”.

„Uniunea Europeană este primul partener comercial și primul investitor din Africa”, a subliniat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o apariție după summit. Liderul german a subliniat că nu este o coincidență că planul african este primul din noua strategie europeană de investiții și a subliniat, de asemenea, angajamentul de a dona 450 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid în această vară; până în prezent, aproximativ 150.000 au fost livrate, deși, la Bruxelles, toţi sunt conștienți de provocarea logistică și de lupta împotriva dezinformării care implică faptul că aceste vaccinuri nu ajung doar în țări, ci ajung și în brațele africanilor. UE și UA au convenit, de asemenea, să caute o soluție de compromis cu privire la o posibilă ridicare a proprietății intelectuale a vaccinurilor, scrie El Pais.

Noua relație cu UE, un ”sofware nou”

Președintele Senegalului și liderul UA, Macky Sall, au definit această nouă relație cu UE nu ca fiind o actualizare a sistemului de operare, ci un „software nou”, așa cum a spus în discursul său inaugural de joi. Cuvintele sale au fost un răspuns puternic la marile valori și principii — și chiar proverbe africane cu un ton aspirațional — pe care liderii europeni le-au folosit în discursurile lor. Sall a susținut că a părăsit summitul „cu ceva concret”.

Liderul UA a amintit că 600 de milioane de africani, jumătate din populația continentului, trăiesc fără acces la electricitate. El a estimat nevoile de finanțare ale Africii într-un interval cuprins între 130.000 și 170.000 de milioane de dolari pe an (de la 115.000 la 150.000 de milioane de euro) și a cerut investiții în drumuri, trenuri, porturi, aeroporturi și centrale electrice. „Energia este ceva care ne interesează”, a spus el. Și a arătat, de asemenea, interes pentru proiectul european de conectivitate la internet de mare viteză printr-o nouă constelație de sateliți cu orbită joasă, pe care Bruxelles-ul a dezvăluit-o săptămâna aceasta. „Este ceva pe care poate l-aţi putea împărtăși cu Africa”, a spus el.

Summitul – al șaselea de acest fel între UE și UA – a avut loc cu doi ani întârziere din cauza pandemiei și a situației actuale, marcate de tensiune maximă cu Rusia. Tensiunea cu Kremlinul a reușit să umbrească această întâlnire. Joi, chiar înainte de a se întâlni cu liderii africani, Cei 27 au profitat de faptul că se aflau la Bruxelles şi au organizat un Consiliu European foarte scurt pentru a analiza evoluția crizei din Ucraina și a revizui pachetul de posibile sancțiuni.