Cercetările demonstrează capacitatea variantei Omicron de a se sustrage imunității generate chiar și de cele mai puternice doze booster de vaccin anti- COVID-19. Prin urmare, autorii studiului susțin că lupta împotriva pandemiei trebuie dusă și cu alte măsuri, pe lângă vaccinare, cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștii, scrie Fortune.

Șapte cetățeni germani care au venit în Cape Town au experimentat infecții simptomatice cu COVID-19 la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în ciuda faptului că primiseră a treia doză de vaccin, susțin cercetătorii, a căror investigație a fost autorizată de Universitatea din Cape Town și Universitatea Stellenbosch. Descoprirea lor a fost publicată în revista The Lancet.

Vaccinurile par să genereze protecție împotriva variantei Omicron cu alte părți ale sistemului imunitar, în plus față de anticorpi, cum ar fi celulele T.

Vaccinați cu serul pe bază de ARNmesager

În studiul din Cape Town, cinci cetățeni germani fuseseră vaccinați cu trei doze de vaccin Pfizer, pe bază de ARN mesager, unul a primit vaccinul de la Moderna, urmat de o doză booster de la Pfizer, iar un altul a primit prima doză cu serul AstraZeneca, urmată de rapelul de la Pfizer.

Niciunul dintre aceștia nu a raportat o infecție anterioară cu COVID-19. Cinci dintre subiecți primiseră doza booster la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

”Oportunitate unică”

„Prezența acestui grup din Germania a reprezentat o oportunitate unică de a studia ”infecțiile revoluționare” cu Omicron la indivizii care au primit doza booster cu un vaccin pe bază de ARNm”, au spus cercetătorii.

Ei susțin că, în cele din urmă, vor fi necesare vaccinuri mai eficiente, pentru a stopa infecțiile simptomatice cu Omicron.

Nici a patra doză de vaccin Pfizer nu a prevenit infecția cu Omicron

Datele preliminare ale unui studiu israelian, care a implicat 154 de angajați din domeniul sănătății, lansat zilele trecute, la doar două săptămâni după începerea studiului, au arătat că nici o a patra doză de vaccin Pfizer nu a prevenit infecția cu Omicron.

Cu toate acestea, cei analizați în cadrul studiului au avut simptome ușoare sau zero. A patra doză de vaccin de la Pfizer și Moderna nu a reușit să prevină infecțiile cu varianta Omicron, potrivit unui studiu preliminar al unui spital din Israel, potrivit Reuters.

Datele din Marea Britanie au arătat, pe de altă parte, o creștere semnificativă a protecției împotriva infecțiilor simptomatice și a spitalizărilor după a treia doză, dar sugerează că ar putea fi nevoie de o a patra doză pentru persoanele de peste 65 de ani, potrivit Bloomberg Intelligence.