Ambitii mari, realizari modeste – acesta este bilantul anului 2005 in Uniunea Europeana. Integrarea politica si economica au batut pasul pe loc, liderii europeni s-au infruntat la scena deschisa, iar cetatenii statelor membre si-au pierdut increderea in politicieni.

Stergerea decalajelor economice si sociale dintre Romania si Uniunea Europeana ar putea avea loc in circa 80 de ani, cu conditia ca economia romaneasca sa creasca intr-un ritm anual de 6-8%, iar cea a zonei euro sa stagneze la nivelul de acum. Batalia pe care o purtam noi, romanii, pentru modernizare si restructurare, precum si sacrificiile inerente acesteia nu sunt straine nici statelor membre, indiferent de anvergura lor economica si politica. Un deceniu si jumatate de dezvoltare desparte zona euro de economia Statelor Unite ale Americii, iar analiza sumara a realizarilor din 2005 arata ca decalajul, dezavantajos Europei, nu s-a micsorat.

Semne modeste anul are

Anul a inceput prost pentru trei economii importante ale Uniunii Europene. Italia, Olanda si Germania au regresat. Cea din urma a suferit si un soc politic de proportii, cancelarul Gerhard Schr