Luna trecută, Comisia Europeană a informat țările că societățile europene pot plăti pentru gazul rusesc fără a încălca sancțiunile UE împotriva Moscovei, dar numai dacă respectă anumite condiții, după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble, în caz contrar riscând să fie întreruptă aprovizionarea.

Comisia Europeană confirmă sfatul său anterior

În orientările actualizate, transmise vineri țărilor UE și consultate de Reuters, Comisia a confirmat sfatul său anterior, conform căruia sancțiunile UE nu împiedică companiile să deschidă un cont la o bancă desemnată, iar companiile pot plăti gazul rusesc – atât timp cât o fac în moneda convenită în contractele existente și declară tranzacția încheiată atunci când se plătește în moneda respectivă.

Aproape toate contractele de furnizare pe care companiile din UE le au cu gigantul rus Gazprom sunt în euro sau în dolari.

Luna trecută, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaz a Poloniei și Bulgariei, care au refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble. Mai multe guverne și mari importatori din UE au cerut mai multă claritate din partea Bruxelles-ului cu privire la posibilitatea de a continua să cumpere gaze naturale.

Cum ar trebui să fie efectuate plățile?

Companiile ar trebui să facă o „declarație clară” prin care să spună că, atunci când plătesc în euro sau în dolari, consideră că și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul contractelor existente, potrivit orientărilor.

Ar trebui să se înțeleagă că „astfel de plăți în moneda respectivă eliberează definitiv operatorul economic de obligațiile de plată în temeiul contractelor respective, fără a mai fi nevoie de alte acțiuni din partea lor în ceea ce privește plata”, se arată în ghid.

Prin încetarea obligațiilor sale odată ce depune euro sau dolari, o companie ar putea evita să fie implicată în relația cu banca centrală rusă, care se află sub sancțiuni și care ar fi putut fi implicată în conversia euro în ruble.

Decretul președintelui Vladimir Putin precizase că o tranzacție va fi considerată încheiată doar după ce valuta străină a fost convertită în ruble.