Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de Bloomberg, Uniunea Europeană ar dori ca industrii precum cea farmaceutică, a semiconductorilor și a aviației comerciale să fie protejate de noile tarife.
Uniunea Europeană urmărește să negocieze cote și scutiri
În același timp, Uniunea ar urmări să negocieze cote și scutiri privind tarifele mult mai mari aplicate de Washington pentru anumite categorii de produse, cum ar fi autovehiculele (25%) și metalele industriale, precum oțelul și aluminiul (50%).
Oficialii europeni, citați sub protecția anonimatului, ar fi transmis că, deși o astfel de înțelegere ar avantaja Statele Unite, ar putea fi considerată acceptabilă în contextul geopolitic actual. Negocierile dintre cele două blocuri economice ar urma să continue cel puțin până pe 9 iulie, dată la care președintele Donald Trump ar putea decide aplicarea unor tarife de 50% în baza principiului reciprocității.
”Va trebui să ripostăm și să reechilibrăm anumite sectoare-cheie dacă Statele Unite insistă asupra unui acord asimetric”, a declarat săptămâna trecută Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate și Strategii Industriale.
Comisarul european Maros Sefcovic va merge curând la Washington pentru a accelera discuțiile. În cazul unui eșec, Uniunea Europeană ar putea introduce măsuri de retorsiune, vizând inclusiv avioanele Boeing, avertizează Bruxellesul.
Taxe aplicate de SUA unor parteneri economici
- Uniunea Europeană – 20%
- Marea Britanie – 10%
- Elveția – 31%
- Israel – 17%
- Norvegia – 15%
- Turcia – 10%
- Serbia – 37%
- China – 34%, adăugat celui existent deja de 20% (total: 54%)
- India – 26%
- Japonia – 24%
- Taiwan – 32%
- Cambodgia – 49%
- Laos – 48%
- Vietnam – 46%
- Myanmar – 44%
- Sri Lanka – 44%
- Filipine – 17%
- Arabia Saudită – 10%
- Singapore – 10%
- Australia – 10%
- Noua Zeelandă – 10%
- Madagascar – 47%
- Africa de Sud – 30%
- Egipt – 10%
- Brazilia – 10%
- Argentina – 10%
- Columbia – 10%
- Saint Pierre & Miquelon (teritoriu francez, în largul coastei Newfoundland din Canada) – 50%.
Avertismentul FMI privind războiul taxelor
Fondul Monetar Internaţional estimează că impactul taxelor vamale asupra creşterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, dar mai acut în ţările din estul regiunii, mai expuse la războiul comercial din cauza puternicei dependenţe de producţie.
Directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, a semnalat, într-o conferinţă de presă, că acest conflict al taxelor va însemna „o scădere semnificativă” pentru UE, care, conform instituţiei internaţionale, va creşte anul acesta cu 1,2% şi cu 1,6% în 2026, ceea ce va reprezenta o reducere cu două zecimi în ambele cazuri comparativ cu estimările din octombrie şi în concordanţă cu datele publicate săptămâna aceasta privind zona euro.
Kammer a subliniat încă o dată că volumul mare de investiţii care se preconizează în infrastructură sau Apărare, în special în Germania, va ajuta la contracararea efectelor taxelor.